Поведінка при розлученні — як не травмувати дитину

Під час розлучення важливо захистити дитину від можливих стресів і травм

Для кожної дитини розлучення батьків — дуже складний період, при цьому у матері здебільшого в цей момент дуже мало сил і ресурсу на те, щоб постійно підтримувати дітей і проговорювати з ними їхні переживання. Але деякі базові речі все ж потрібно зробити.


1. Розділяйте подружжя і батьківство

Намагайтеся максимально розділити подружжя і батьківство. Адже, якщо одне закінчилося, інше не закінчиться ніколи. Діти не розлучаються з батьками, і ступінь відповідальності батьків залежить тільки від їх особистих якостей, але не від того, живуть батьки разом чи ні.

2. Не робіть з цієї події трагедію

Важливо концентруватися на тому, що залишилося в житті дитини незмінним. Наприклад, вона як і раніше, у вихідні проводить час з татом, вона може телефонувати йому в будь-який час, у них є спільні плани. Варто говорити про факти («ви, як і раніше, з татом катаєтеся на великах»), а не про абстрактні поняття («раніше це була сім'я, а тепер її немає»). Тому що зайва драматизація підвищить тривожність дитини: щось невідчутне зникло, і це незрозуміле велике горе. Це почуття змусить її боятися за матір, а також навантажить її саму почуттям провини за її страждання і, можливо, змусить апелювати до почуття провини колишнього чоловіка. Але ніяких позитивних плодів не принесе.

3. Не передавайте інформацію через дітей

Не слід передавати інформацію для колишнього чоловіка (дружини) через дітей, не питати «ну, що там відбувається у тата (мами)? Який у нього (неї) настрій, що він (вона) про мене сказав (ла)?». Від таких питань дитина відчує, безумовно, власну потрібність для матері, але одночасно і величезну відповідальність і тривогу: про що розповісти, як це вплине на відносини батьків, чи не втратить вона від цього когось із них остаточно. Такі рішення для дитини не за віком.

4. Не просіть у дитини підтримки, не діліться з нею болем

Потрібно намагатися не показувати дітям, наскільки вам боляче. Якщо мамі погано і вона не почала собі допомагати, наприклад, не пішла на терапію, та не склала план, як виходити з цього стану, і немає іншої дорослої людини, з якою можна регулярно обговорювати свої переживання, тоді участь дитини неминуча. Це трапиться навіть без навмисного бажання, тільки тому, що вона буде бачити матір, яка страждає і захоче допомогти. Але все одно не зможе, і від цього буде відчувати себе поганою. Тому жінці дуже важливо почати собі допомагати — це не тільки турбота про себе, це турбота про дітей.

І, звичайно, не треба розповідати, що поганого зробив тато по відношенню до мами, чи навпаки. Дитини це абсолютно не стосується. Не треба викликати в неї «праведний гнів» — дитина отримає серйозну психологічну травму.


5. Не знайомте дитину з новим партнером

Поки в стосунках не все зрозуміло і тривога дитини від занадто швидких змін не минула, краще не знайомити її з новим партнером.
Важливо, щоб під час такого знайомства не довелося вибирати між татом і новим маминим партнером. Дитина любить тата і якщо їй сподобається мамин новий партнер, дитина може відчути себе зрадником. Це знайомство краще почати з розмови, що їй не треба обирати і порівнювати — тато так і залишиться її татом, просто у неї з’явиться ще одна доросла людина, з якою вона спілкуватиметься. Також важливо, щоб новий партнер не виховував і тим більше не карав дитини — це як і раніше, відповідальність батьків.

Що слід говорити дитині?

Поясніть дитині, що вона не бере участі в розлученні. Розлучаються батьки, а не діти. Діти ніколи не розлучаться з батьками і не втратять їх, якщо, звичайно, дитині не загрожує небезпека від одного з батьків. Вони зможуть зустрічатися і телефонувати. І в їх відносинах все буде як і раніше. Також важливо наголосити, що ви не проти їхнього спілкування і в цих подіях немає провини дітей. Просто так буває, що люди більше не можуть і не хочуть жити разом. Однак на цьому життя не закінчується.

Ситуації, в яких слід обмежити спілкування дитини з партнером

— Було насильство (будь-яке) по відношенню до дітей.
— Інформаційна війна з боку партнера, тобто, він включає дітей у відносини і навмисно порушує вищезазначені правила.
— Психічне захворювання в гострій формі.
— Алкоголізм, наркоманія не в ремісії.

Раніше Донбас24 розповідав, публікував ігрові вправи, які допоможуть дитині зняти стрес.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

1
0