Як говорити з дітьми про війну — поради батькам

Під час війни у дітей виникає все більше питань, відповіді на які вони намагаються знайти

Війна — досить травматичний досвід для всіх без винятку, та особливо — для дітей. З допомогою батьків вони шукають пояснення, які допоможуть їм пройти випробування і стати сильнішими. Міністерство охорони здоров’я України опублікувало декілька порад для батьків, як говорити з дітьми про війну, що підготували фахівці Центру здоров’я та розвитку «Коло сім'ї».

1. Будьте завжди відкритими до обговорення теми війни. Діти хочуть розуміти, що відбувається. Їм дуже важливо знати, що вони можуть поговорити з батьками про речі, які їх хвилюють. Нехай вони будуть впевнені, що з вами точно можна знайти мудрі відповіді. Розмірковуйте і шукайте їх разом.

2. Інколи легше щось пояснити через казки, малюнки або історії. Адже у казках діти знаходять приклади поведінки або мудрі думки, а у малюнках можуть показати, як вони бачать війну.


3. Відповідайте не лише на запитання, але й на почуття дитини. Так само, як і ми, вона тривожиться, сумує, злиться. Покажіть, що ви розділяєте її почуття. Завдяки цьому вона вже не залишиться з ними наодинці.

4. Дайте надію та говоріть про цінності.

І тут не йдеться про псевдооптимізм. Надія — це про Світло, яке завжди перемагає темряву, попри біль та втрати.


Нагадаємо, спортивні заняття сприяють подоланню стресу під час війни. Які вправи виконувати разом з дітьми, раніше розповідав Донбас24.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0