Чи варто заміняти цукор медом — роз’яснення від експерта

Мед не є продуктом харчування, який потрібно вживати щодня

Ми звикли думати, що мед є чудодійним продуктом, який сприяє нормалізації метаболізму і зміцненню імунітету, добре загоює рани, порізи та опіки. Про корисні властивості меду найбільше розповідають чи люди літнього віку, чи ті, хто його виробляє та продає. Наразі розповсюдженими стали думки, що можна з'їсти ложку меду і не хворіти, що він додає енергії, з легкістю замінює цукор, не псується та містить в собі усі відомі світу вітаміни і мінерали. Конультант зі здорового харчування та фітнес-тренер Юрій Попко пояснив, наскільки насправді мед є корисний і чи можна ним заміняти цукор і «прикладати» до ран.


Юрій Попко наголошує, що не варто плутати мед з продуктами бджільництва, оскільки їхній вибір доволі великий, наприклад: прополіс, маточне молочко, пилок тощо. Деякі з цих продуктів дійсно є дієвими та мають лікувальні властивості. Проте сам мед не є продуктом харчування, який варто споживати щодня.

«Мед містить багато цукру. Повірте, і без меду в більшості з вас добова норма цукру буде перевищувати в 2−3 і більше разів, ви просто це не відслідковуєте», — зауважив констультант зі здорового харчування.


Основа меду, в залежності від того, з чого він — це глюкоза і фруктоза. Однак організм може зовсім по-різному реагувати на ці два компоненти. Якщо глюкоза потребує інсуліну, щоб потрапити в печінку та м’язи, то фруктоза обходиться без цього. Глюкозу можуть засвоювати різні клітини організму, а фруктозу — лише печінка. Водночас саме надмірна кількість фруктози шкідлива для печінки та призводить до її ожиріння.

«Мед не є панацеєю і не є корисним продуктом, і тим паче не може замінити цукор. Більше того, він навіть небезпечний, якщо зловживати ним. І взагалі забудьте про цукор, в вашому раціоні його з головою надходить з продуктів, навіть якщо ви не солодите чай і каву», — підкреслив Юрій Попко.


Щодо величезної кількості вітамінів і мінералів, то вони там є. Але йдеться про велику кількість найменувань, які додані в мед у мінімальній кількості. Тому вони не зможуть задовільнити добову норму організму.


Отже, Юрій Попко наголошує, що цукор не варто замінювати медом. Адже це зовсім різні продукти, при цьому мед не є харчовим продуктом. Загалом мед має дуже мало корисних властивостей, але багато зайвих калорій. Проте на інші продукти бджільництва (прополіс, маточне молочко, пилок) все ж слід звернути свою увагу. Саме вони широко використовуються в народній медицині та є лікувальними засобами від багатьох хвороб.

Раніше Донбас24 розповідав про важливість різноманітності в харчуванні.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.
ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

1
0