Чи допомагає біг схуднути — роз’яснення нутриціолога

При занятті бігом варто дотримуватися низки базових правил

Велика кількість людей думає, що біг — це корисно і це дійно так, але дуже важливо бігати правильно і дотримуватися деяких правил. Адже, якщо не враховувати важливі нюанси, можна нанести непоправну шкоду здоров’ю. Перший онлайн-тренер в Україні Юрій Попко вирішив розібратися, чи впливає біг на схуднення і чи дійсно він такий корисний.

Негативні наслідки бігу

За славами фітнес-тренера, найстрашніше в бізі — це коли ви приземляєтесь на п’ятку, коли бігаєте в неправильному взутті, також на прямих ногах, по горбистій місцевості, а ще якщо у вас велика зайва вага, то це взагалі джекпот! Скоріше можна заробити інвалідність, ніж схуднути і покращити здоров’я. Також слід враховувати, що ходьба людини — це низка контрольованих падінь. Насправді кожен крок — це падіння і удар по суглобах.

«Зайва вага це і так навантаження на суглоби, більше того, навіть, ходячи по дому, на п’ятках ви вже кожен день травмуєте свої коліна», — зауважив Юрій Попко.

Біг для більшості людей є більш шкідливим, ніж корисним, оскільки лише одиниці перед тим як ним займатись, цікавляться, як це робити правильно.

Які особливості потрібно враховувати?

Біг буває анаеробним і аеробним (в залежності від темпу). Це 2 типи постачання організму енергії. Якщо ви інколи вирішили пробігтись, то техніка бігу, пульс тощо — дурниці, але якщо систематично ви це збираєтесь робити, то важливі і техніка, і знання. Слід враховувати дуже багато нюансів, починаючи від того, що їсти, коли їсти, пульс, темп, крок, постава, тип кросівок, амортизація тощо.

«Якщо ваша вага більша за 90 кг і ви хочете схуднути, вам взагалі протипоказаний біг, починайте з ходьби», — наголосив Юрій.

Важливо бігати не на п’ятці, не з прямою ногою, не в тапках і не в кедах, а мають бути спеціальні амортизаційні бігові кросівки, які вартують не одну сотню доларів. Щодо поверхні — в ідеалі, щоб це була рівна доріжка (поле) для бігу з спецільним амортизуючим покриттям, техніка важлива.
Саме тоді можна бігати з мінімальною шкодою для суглобів і з максимальною користю для здоров’я.

«Тому віднесіться з серйозністю до такої, на перший погляд, простої справи як біг, оскільки це точно не найкращий спосіб для схуднення і оздоровлення, особливо для новачків», — підсумував перший онлайн-тренер в Україні Юрій Попко.


Раніше Донбас24 розповідав, які вправи слід робити, якщо цілий день працювали за ноутбуком.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

2
0