Ціни на ялинки — скільки коштують живі та штучні символи свята

Новорічне дерево можна купити на ринках, в лісгоспах або у магазинах

Незважаючи на війну, українці готуються до зимових свят — складають новорічне меню та кличуть гостей додому. Багато хто, а особливо родини з дітьми, планують прикрашати ялинку.

Скільки цього року коштують живі та штучні дерева, де їх придбати та як зекономити, читайте в огляді Донбас24.

На ринках ціни кусаються

Щороку в грудні ялинки продають на ринках та на спеціальних точках у місті. Подекуди ціни на дерева вражають — за «пухнасте» дерево просять і 700, і 1 тис. грн, і 1,5 тис. грн.

Так, у місцевому виданні Одеси розповідають — у деяких місцях ціни на ялинку стартують від 1300 грн. Продавці жаліються, що цього року подорожчало все — і вартість перевезення, і закупівельна ціна на дерева. Деякі ялинки везуть з-за кордону.

У Дніпрі ціни починаються від 300−500 грн. За таку ціну можна придбати невелике деревце. Більш високе та пухнасте обійдеться у 800−1000 грн.

Всіх українців попереджають — якщо купуєте дерево на ринку, звертайте увагу на наявність чипів. Вони свідчать про те, що ялинка зрубана легально і не є товаром від браконьєрів.

На ринках ціни на ялинки найвищі

Найдешевші — у лісгоспах

В усі часи економні та легальні ялинки можна було придбати у лісгоспах. Так і цього року — у Державному агентстві лісових ресурсів вже розповідають про початок продажу. Ціни залежать від регіону та конкретного лісгоспу, але в будь-якому разі — значно дешевші за ринкові.

Так, наприклад, у Гайсинському лісгоспі (Вінницька область) розповідають,
що ялинку висотою до 1 м можна купити за 140 гривень, від метру до двох — за 180, від 2,5 м до 3 м— за 350 грн, а величезне дерево висотою до чотирьох метрів — за 720 гривень.

На Київщині ціни вищі — у Макарівському лісгоспі ялинку висотою до 1,5 м можна придбати за 180 грн. Ціна на ялинку висотою від 1,5 м до 2 складає 216 грн. Проте, найвища та найдорожча ялинка від трьох до чотирьох метрів обійдеться у 480 грн.

На Черкащині значно дешевше — ялинка до метру коштує від 84 грн, а на Сумщині у Шосткинському лісгоспі — від 81 грн.

Знайти адреси продажу ялинок та дізнатися точні ціни у своєму регіоні можна на сайтах лісгоспів.

Іноді у лісгоспах можна придбати ялинки в горщиках, які легко висадити після свят

Штучні ялинки — на будь-який гаманець

Деякі родини віддають перевагу штучним ялинкам, які можна зберігати вдома та прикрашати кожного року. Їх можна придбати у спеціальних магазинах, на ринках та інтернет-сайтах.

Ціни на такі дерева можуть бути дуже різними і залежать від висоти ялинки, матеріалу, з якого вона виготовлена, компанії, яка їх продає. На одному з українських сайтів в продажі є маленькі ялиночки за 100−300 грн. Наприклад, ялинка з ліски 0,6 метрів у висоту коштує 300 грн.

Ялинки висотою у 1,5 м будуть коштувати від 1 тис. грн. Але деякі моделі продають і за 5, і за 10 тис. грн.

Під час вибору звертайте увагу на матеріал. Це може бути монофіламентна нитка — досить жорсткий і якісний матеріал, який надає дереву пухнастість. Проте, його здебільшого використовують для штучних сосен.

Більш м’який та не такий якісний матеріал — ПВХ-плівка. З нього в основному роблять штучні ялинки. Також дерева виробляють з поліпропілену — цей матеріал вважається найкращим для створення штучних ялинок. Він краще імітує живе дерево та може прослужити багато років.

Штучні ялинки продають на будь-який смак та гаманець

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, коли українцям відзначати Різдво Христове.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

0
0