Як погода впливає на самопочуття — Євген Комаровський про метеозалежність (ВІДЕО)

Відомий український лікар розповів, чи можуть боліти коліна або голова через падіння атмосферного тиску

Багато людей стверджують, що їх здоров’я залежить від змін погоди. Начебто «на погоду» болить голова, ломить кістки, а коліна «відчувають грозу». Згідно з опитуваннями, не менше ніж 60% населення розвинених країн глибоко переконане, що погода серйозно впливає на самопочуття людини.

Чи справді це так, розповів відомий український лікар Євген Комаровський. Він пояснив, що хоч громадська думка і відрізняється від фактів, але медична наука довести метеозалежність не може, і насправді, прогноз погоди не має нічого спільного з вашим самопочуттям. Про це свідчить хоча б те, що жодна погода не спричиняє збільшення звернень до лікарів — у сучасному світі це легко дослідити за допомогою статистики.

Євген Комаровський пояснив — реагування тіла людини на падіння атмосферного тиску може звучати переконливо, поки не наведеш інші приклади поводження організму у таких ситуаціях.

«Здавалося б, є капсула суглобів, і вона має дуже чутливу оболонку. Припустимо, коли падає атмосферний тиск, рецептори в оболонці реагують і виникає біль в суглобах. Це може виглядати логічним, але уявімо інше — коли людина проїжджає на ліфті 10 метрів вгору, падіння тиску відбувається на 1 мм. Теоретично підйом на 16 поверх — це те ж саме, що перед грозою. Виходить, якщо ми настільки чутливі, після кожного підйому на ліфті в нас мають страшенно боліти ноги. А коли ми на автомобілі піднімаємося в гори, на висоту приблизно 1 км, наші ноги повинні пухнути від болю», — розповідає Євген Комаровський.

Він додав, що біль у голові або ногах може виникати через безліч причин, але якщо людина вірить у метеозалежність, вона буде шукати підтвердження своєї правоти. До того ж, погода справді впливає на спосіб життя.

«Коли вона погана, ми сидимо вдома, і рідше виходимо на свіже повітря, от самопочуття і погіршується. Коли температура на вулиці підвищується, змінюється температура і вологість у приміщенні, це теж може відображатися на самопочутті. Але метеозалежність — не більше, ніж особливості нашого сприйняття», — розповів медик.

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, як почати засинати легко та швидко.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0