Як біженцям за кордоном сформувати COVID-сертифікат у Дії — інструкція

Завдяки новітнім технологіям біженці можуть отримати українську версію сертифікату

Пацієнти, які отримали за кордоном вакцину від COVID-19 та мають відповідний сертифікат, можуть звернутися до лікаря для внесення цих вакцинацій до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), а після цього згенерувати сертифікат через Дію.

Про це пише пресслужба Міністерства охорони здоров’я України, повідомляє Донбас24.

Стало можливо згенерувати сертифікат завдяки новому технічному рішенню — зчитувачу, який перевіряє автентичність отриманих цифрових документів про вакцинацію. Використати механізм можна за цим посиланням. Тому після внесення лікарем даних про вакцинацію до системи пацієнт може отримати сертифікат в застосунку або на сайті Дія.

В МОЗ додали, що згенерувати документ можна тільки в тому випадку, якщо українець отримав цифровий документ про вакцинацію. Тому що тільки так можливо підтвердити достовірність документа та факт вакцинації.

Внесення даних до ЕСОЗ

Щоб медичні дані про щеплення, яке було зроблено за кордоном, потрапило в базу ЕСОЗ, треба звернутися до сімейного лікаря з документом, який посвідчує особу, а також іноземним сертифікатом, що підтверджує вакцинацію. Також треба лікарю надати копію документа в роздрукованому вигляді. Варто зазначити, якщо пацієнт мав цифрову довідку, то треба зробити скриншот із зображенням QR-коду.

Також звертається увага на те, що сертифікат може бути отриманий тільки у тому випадку, якщо щеплення було зроблено вакциною, яка визнається ВООЗ ефективною та допускається для використання. В іншому випадку лікар може тільки внести інформацію про щеплення до електронної системи охорони здоров’я та рекомендувати пройти курс вакцинації знову.

Раніше ми писали про вакцинацію від Covid-19 для дітей 5−11 років. Які є протипоказання, можна прочитати в матеріалі Донбас24.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

Фото: з відкритих джерел

0
0