Автозасмага: правила безпечного користування

Лікарі радять замінити традиційну засмагу засобами для автозасмаги

Для більшості людей літо асоціюється з порою, коли можна проводити багато часу на природі. Правда, такий відпочинок може мати неприємні наслідки у вигляді теплового удару або сонячних опіків. Навіть якщо вдасться обійтися без таких неприємних наслідків, тривале перебування на сонці шкідливе для здоров’я. Для того ж, щоб отримати гарний відтінок шкіри можна скористатися засобами для автозасмаги.

Як правильно користуватися такими засобами на своїй сторінці у Facebook розповіла лікар-дерматовенеролог Катерина Бакіко.

За словами лікарки, активним інгредієнтом більшості засобів для автозасмаги є дигідроксиацетон або DHA, який був дозволений FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів у США) для зовнішнього застосування. DHA діє шляхом тимчасового тонування шкіри.

Види засобів для автозасмаги

Катерина Бакіко зазначає, що засоби для автозасмаги поділяються на миттєву, яка тримається на шкірі протягом кількох годин, та поступову, яка помітна протягом кількох днів. Повторні нанесення можна використати, якщо виникне бажання отримати темніший колір шкіри.

Також дерматовенеролог виділяє автозасмагу окремо для обличчя й тіла, але існує й універсальна. Засоби для тіла можна використовувати на великих ділянках шкіри, тому зазвичай їх випускаються у більших пляшках. Автозасмага з маркуванням для обличчя часто упаковується у менші ємності і не містять інгредієнтів, які можуть подразнювати або викликати висипання на шкірі обличчя. Деякі формули автозасмаги можна використовувати як на обличчі, так і на тілі — це повинно бути вказано на упаковці.

Автозасмагу розділяють і за типом формули. Традиційні лосьйони, креми та олії для автозасмаги є у вигляді зволожуючих засобів, що робить їх простими у використанні, але їх може бути важче втирати та потрібен час для вбирання у шкіру. Пінки та муси зазвичай швидко розтікаються і вбираються, тому вони є чудовим вибором для новачків. Спрей має кращий доступ до всіх ділянок тіла, але він може робити розводи на шкірі. Серветки відмінно підходять для подорожей. Лікар звертає увагу на те, що деякі формули автозасмаги, як-от муси, найкраще наносити за допомогою рукавиці-аплікатора, яка може йти в комплекті або продаватися окремо.

Бувають прозорі або темні засоби для автозасмаги. Прозорі гарні тим, що не бруднять одяг, але й гірше видно, на які ділянки шкіри вже нанесли засіб. Тоновані можуть бруднити одяг, але одразу помітно, де засіб уже нанесли.

Як користуватись автозасмагою

Лікар-дерматовенеролог радить наносити автозасмагу в добре провітрюваному приміщенні та захищайти ніс і рот під час використання спрею.

Спочатку варто трохи поскрабувати шкіру у душі. Це допоможе отримати гарний рівномірний тон шкіри.

Також не можна попередньо застосувати зволожуючі креми, оскільки вони можуть утворити на шкірі бар'єр, який перешкоджає рівномірному нанесенню засмаги.

Засіб для засмаги спочатку треба злегка наносити на більш сухі ділянки шкіри, наприклад, на коліна та лікті, потім покрити усю шкіру. Втирати засоби для автозасмаги треба круговими рухами, щоб мінімізувати смуги.

Після нанесення, щоб уникнути плям, треба одразу вимити руки та зачекати, поки продукт повністю висохне, перш ніж одягатися, щоб запобігти утворенню плям на одязі.

Щоб отримати більш темний колір, лікар радить наносити ще один шар автозасмаги. Також варто прочитати вказівки на пакуванні, аби дізнатися, через скільки часу можна йти в душ.

Раніше Донбас24 розповідав, як правильно користуватися сонцезахисним кремом.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Цей матеріал підготовлений на основі медичних досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал виключно загальноінформаційного характеру і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Фото: unsplash.com

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0