Як відмити ванну від бруду, що в'ївся — дієві лайфхаки

Є декілька дієвих способів, за допомогою яких можна повернути втрачену білизну ванні

Зазвичай нова сантехніка з часом втрачає білосніжну чистоту, яка так радувала очі. Проте почистити ванну нескладно за допомогою побутової хімії і простих домашніх засобів. Також для повернення втраченого блиску потрібно визначити характер забруднення і правильно підібрати найбільш дієвий спосіб для очищення.

Корисні поради, які допоможуть прибрати бруд на ванні

Щоб легше було прибирати бруд, який залишається на ванні, після кожного купання необхідно обполіскувати ємність гарячою водою, користуючись губкою. Такі дії дозволять проводити генеральне чищення сантехніки набагато швидше і простіше. Вибираючи засіб для чищення, важливо також оцінити природу і ступінь забруднення. Зокрема, для доглянутої емалі достатньо регулярно використовувати м’які ніжні гелі. А ось відмити ванну від іржі і складних нальотів, можна тільки за допомогою речовин, що містять активні компоненти. Також слід враховувати, що особливого догляду потребують чавунні вироби. Їх варто періодично мити густим розчином звичайного господарського мила. Видаляється він через кілька хвилин гарячою водою, після чого всю внутрішню поверхню потрібно витерти насухо.

Якщо ж після мильної процедури повернути втрачену білизну емалі не вдалося, допоможуть декілька нескладних способів.

1. У ванну з теплою водою потрібно влити склянку оцтової есенції, потримати 3 години, а потім ретельно промити дно і стінки проточною водою.

2. Жовті плями і іржу на чавунній поверхні можна легко видалити за допомогою перекису водню і нашатирного спирту, змішаних в пропорції 1:2. Тримати розчин потрібно близько 15 хвилин, після чого змити за допомогою губки.


3. Допоможе і сухий відбілювач, який слід розвести рівною кількістю води. Нанести його слід безпосередньо на темні плями на емалі до повного висихання пасти. Після — ретельно обполоснути теплою чистою водою. Процедуру необхідно повторювати доти, поки виробу не повернеться яскравий блиск.

Також слід враховувати, що в процесі догляду за сучасними покриттями ванн, щоб не зіпсувати емаль, краще не використовувати засоби, що містять концентровані кислоти, спирт, луг. Хлор допустимо лише у тому випадку, якщо у ванні утворилася цвіль.


Як відмити жовтий наліт?

Часто старі водопровідні труби призводять до появи на поверхні емалі тьмяної жовтизни. Однак відмити ванну від жовтого нальоту можна досить легко — за допомогою звичайної лимонної кислоти.

Для цього достатньо розчинити 10 г засобу в склянці води і змочити губкою всю внутрішню поверхню ємності. Змити цей розчин потрібно через 20 хвилин, оцінивши результат. Всю роботу краще виконувати у гумових рукавичках.

Таку процедуру рекомендується проводити щонайменше раз на місяць, і тоді ванна буде завжди сяяти чистотою. Крім того, перевіреними засобами є оцет та сода.


Слід враховувати, що наведені способи підходять тільки для ванн з емальованою поверхнею. Для чищення акрилових і пластикових існують інші способи відбілювання, які відрізняються складом і концентрацією.

Як видалити вапняний наліт і старі плями?

Насправді, прибрати на поверхні ванни вапняний наліт є найбільш важким завданням. Саме на боротьбу з ним доведеться витратити багато сил і часу. Але є один дієвий спосіб, який допоможе подолати і цю проблему.

1. Робимо розчин, виготовлений на основі 20 мл нашатирного спирту і склянки води.

2. Наносимо засіб губкою та залишаємо на 15 хвилин.

3. Змиваємо теплою водою.

Водночас дуже старі забруднення можна видалити і за допомогою оцту і солі, змішаних в рівних пропорціях. Для цього достатньо нанести засіб на 5 хвилин, протерти губкою і змити водою.


Раніше Донбас24 розповідав, як економно та за допомогою підручних засобів вивести стійкі плями.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел.

1
0