Очищення чайника від накипу — народні способи

Існує багато простих та легких способів, які допоможуть позбутися накипу в чайнику

Наразі більшість українців користуються електричними чайниками, в яких швидко виникає накип. Зазвичай він не тільки псує естетичний вигляд чайника, а й позначається на роботі і терміні служби приладу. Зокрема, в чайнику з великим шаром накипу вода закипає повільніше, оскільки теплопровідність накипу низька. А, отже, присутня зайва витрата електроенергії або газу. Досить швидко та легко позбутися накипу в чайнику, незалежно від того, якого він типу, вдасться за допомогою популярних народних способів.


1. Лимонна кислота

1. Наливаємо води приблизно півтора літра і включаємо чайник.

2. Коли вода закипить, додаємо столову ложку лимонної кислоти і залишаємо чайник, поки вода охолоне, на 30−40 хвилин.

3. Далі воду необхідно злити, а чайник добре промити. Спочатку промиваємо чайник м’якою кухонною губкою, потім полоскаємо декілька разів водою.

4. Слід враховувати, що електричні чайники мають сіточку, яка оберігає від попадання частинок накипу при наливанні води з чайника. На ній також може відкладатися накип. Через це воду з чайника з лимонною кислотою бажано зливати повільно, щоб очистити сітку від відкладень.

5. Після чищення чайника сітку потрібно зняти і промити водою. Для цього можна використовувати м’яку губку або стару зубну щітку. Потім можна знову встановити сітку у чайник.

2. Сода

1. Якщо чайник вчасно не очистити від накипу, і за один раз накип не очищається, можна додати столову ложку харчової соди в гарячу воду. Вона розм’якшує вапняний наліт, з якого складається накип, тому він краще відходить від стінок і деталей чайника.

2. Чайник потрібно залишити на 30−40 хвилин і злити воду.

3. Далі слід промити чайник губкою і налити нову воду. Коли вона закипить, слід додати лимонну кислоту.

Можна використовувати кальциновану соду. Її застосовують для пом’якшення води і часто використовують у пральних машинах також для пом’якшення води. Одну столову ложку кальцинованої соди на літр води спочатку потрібно розчинити в невеликій кількості води і вилити цей розчин в гарячу воду в чайнику. Якщо чайник за один раз не очиститься від накипу повністю, можна ще раз включити чайник. Коли вода тільки починає закипати, але ще не закипіла (близько 90 градусів), слід відключити чайник. Дати постояти мінімум півгодини і добре промити.

3. Оцет

Для очищення від накипу застосовується столовий 9% оцет або оцтова есенція. Важливо враховувати, що при роботі з есенцією потрібно дотримуватися запобіжних заходів, адже це висококонцентрований розчин оцтової кислоти і при попаданні на шкіру викликає опіки. Водночас при використанні відбувається випаровування, яке впливає на органи дихання.

1. Для чищення від накипу на літр гарячої води слід додати 2 столові ложки оцтової есенції. Есенцію краще відразу вилити в чайник при нагріванні. Коли вода закипить, вимикаємо чайник і залишаємо на 30−40 хвилин.

2. При неповному очищенні чайника ще раз підігріваємо воду до 90 градусів і вимикаємо чайник.

3. Далі — чекаємо, поки вода охолоне і ретельно промиваємо чайник кілька разів.

Набагато простіше і безпечніше використовувати для чищення від накипу оцет. Потрібно налити у чайник близько 80−100 мл столового оцту, залежно від ступеня забруднення чайника і жорсткості. Через півгодини слід промити чайник.

4. Розсіл

Досить ефективним, як це не дивно, є і розсіл. Використовувати його просто.

1. Виливаємо розсіл в чайник (без прянощів). Краще його процідити через сито.

2. Нагріваємо і залишаємо на 30−40 хвилин. Потім ретельно промиваємо.

Бажано використовувати розсіл для емальованих або скляних чайників. У пластмасових чайниках може залишитися запах розсолу.

5. Лушпиння

Найкраще підійдуть картопляні лушпиння, шкірки від яблук та груш. Щоправда, очистити ними можна невеликий накип. Здебільшого, який утворюється у вигляді легкого сольового нальоту. Кількість лушпиння залежить від об'єму чайника. Приблизно має бути стільки, скільки вам знадобилося б для компоту.

1. Наливаємо у чайник воду і додаємо лушпиння.

2. Кип’ятімо і залишаємо на півтори-дві години.

3. Після цього ретельно миємо чайник.

6. Газовані напої

«Легенди» про кока-колу ходять давно. Втім для цього підійдуть й інші напої, наприклад, фанта, спрайт.

1. Для чищення таким способом потрібно відкрити пляшки і дати зійти газу.

2. Далі слід залити в чайник і прокип’ятити.

3. На завершення чайник потрібно ретельно промити.

Раніше Донбас24 розповідав, як швидко та економно почистити пральну машину.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

2
0