Як не захворіти на діабет, якщо є схильність до хвороби

Лікар наголошує, що діагноз можуть поставити тільки спеціалісти

Цукровий діабет розвивається протягом тривалого часу. Ситуація, коли ще місяць тому все було в нормі, а сьогодні у людини виявили хворобу, не можлива. Про це розповідає лікар-ендокринолог Ольга Біленко.

Лікарка зазначає, що людина роками може ходити із підвищеним цукром і навіть не знати про це. Вона говорить, що хворі найчастіше звертаються до лікаря, коли виникають ускладнення — саме тому дуже важливо вчасно виявити хворобу.

Ольга Біленко говорить, що зазвичай рівень цукру в крові підвищується поступово й люди цього не помічають. Тому людям старше 45 років рекомендують хоча б раз на рік здавати аналіз крові на глюкозу.

Вона пише, що дізнатися про те, що людина знаходиться у групі ризику можна задовго до розвитку діабету. Якщо це зробити, можна змінити спосіб життя й уникнути захворювання або хоча б відстрочити його виникнення на кілька років.

За словами лікаря, у випадку, коли порушення вуглеводного обміну вдається виявити на етапі переддіабету, то якщо нічого не робити, у 50% випадків люди захворіють на діабет протягом 10 років.

Цукровий діабет можна діагностувати такими методами:

— глюкоза крові натще;

— глікозильований гемоглобін НbA1C;

— глюкозотолерантний тест (якщо перших 2-х аналізів недостатньо).

Ольга Біленко пише, що за рекомендацією АDA (американська діабетологічна асоціація) HbA1C=5.7−6.4% свідчить про переддіабет. При цьому рівень HbA1C=6.0−6.4% говорить про «дуже високий ризик» розвитку діабету.

Також вона звертає увагу на те, що лікарі у всьому світі не говорять про аналіз на інсулін або індекс-НОМА, бо це не є методами діагностики.

Лікарка наголошує, що не варто собі ставити діагнози за допомогою глюкометру. Це хороший інструмент самоконтролю, коли вже є поставлений діагноз.

Варто пам’ятати і про те, що жоден лікар не може сказати, чи перейде переддіабет у діабет і коли це станеться.

Раніше Донбас24 писав, які ліки кожна людина завжди повинна мати з собою.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: pexels

Матеріал не містить медичних порад та носить виключно інформативний характер. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0