Вакцинація від вітрянки — чому потрібна

У МОЗ пояснили, чому важливі щеплення від вітрянки

Як відомо, вітряна віспа (вітрянка) — гостре вірусне захворювання та одна з найпоширеніших інфекцій у світі. Відомо, що за рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям. На неї хворіють не лише діти, а й дорослі — якщо вони не хворіли в дитинстві та не мають щеплення від вітрянки. У Міністерстві охорони здоров’я України пояснили, чому вітрянкою краще не хворіти та як вберегтися від цієї хвороби.

Чому вітрянкою краще не хворіти?

— Хоча і у дітей зустрічають тяжкі випадки вітрянки, у дорослих інфекція має більш тяжкий перебіг. Звичайно, що дорослим простіше контролювати себе і не колупати пухирці на шкірі, але терпіти дискомфорт, свербіж також складно. У дорослих частіше буває гарячка, болі в тілі, а кожний десятий випадок вітрянки в дорослих призводить до пневмонії.
— Вітрянка під час вагітності загрожує і жінці, і плоду.
— Є також відкладене в часі ускладнення вітряної віспи — оперізувальний герпес, він же лишай, який може з’явитися через багато років після того, як ви перехворіли на вітрянку. Його викликає той самий вірус, що роками залишався в нейронах і згодом активувався. Оперізувальний лишай — це боляче, його складно лікувати.

Чи можна вберегтись від хвороби?

Є один можливий спосіб — це вакцинація. Особливо жінкам, які не хворіли на вітрянку, але планують вагітність (адже вже вагітних жінок не щеплюють живими вакцинами).
Щеплення від вітрянки буває як плановим, так і екстреним. Планове роблять завчасно, аби не захворіти потім. Екстрене роблять, коли людина вперше в житті контактувала з хворим на вітрянку (наприклад, дитина принесла вітрянку із садочка). Щеплення, зроблене протягом трьох діб після контакту, розпочне формування імунної відповіді і може встигнути запобігти захворюванню або просто полегшить його перебіг.

Крім цього, у вірусу вітряної віспи досить тривалий період від моменту потрапляння в організм до появи симптомів (так званий інкубаційний період), тому безпосередньо вітрянка розпочнеться за тиждень-два після зараження. Попереджена імунна система зреагує на неї швидше, ніж якби щеплення не було.

Слід враховувати, що для захисту від вітрянки потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом щонайменше в місяць. Вакцинуватися можуть дорослі та діти від 1 року. Щеплення від вітрянки потрібно зробити власним коштом.


Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, чи потрібні додаткові щеплення при хронічних хворобах.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0