Хронічні хвороби — чи потрібні додаткові щеплення

У разі хронічних захворювань важливо ретельніше слідкувати за всіма щепленнями

Одне з популярних питань — чи потрібні додаткові вакцинації при хронічних хворобах. Фахівці наголошують, що потрібні, адже дуже важливий більш надійний захист. У Міністерстві охорони здоров’я України пояснили, які щеплення варто робити у разі різних захворювань.

Вакцинація від пневмококової інфекції та щорічна вакцинація від грипу необхідні, якщо в людини:
— хвороба легенів (астма, хронічне обструктивне захворювання легенів);
— муковісцидоз;
— цукровий діабет всіх типів;
— серцево-судинні захворювання;
— встановлення кохлеарного імпланту (електронний пристрій, який вживляють у вухо при втраті слуху);
— патологія селезінки чи відсутність цього органу;
— мунодефіцитні стани різної природи.

Вакцинація від гепатитів, А та В важлива людям:— з захворюваннями печінки;- з порушеннями згортання крові;- з анемією;- з потребою в діалізі;- з різноманітними імунодефіцитними станами (може знадобитися додаткова доза вакцини від гепатиту В).

Водночас важливо враховувати, що у разі імунодефіцитних станів також бажано зробити щеплення від вірусу папіломи людини та менінгококової інфекції. А от вакцинація живими ослабленими вакцинами, а саме: БЦЖ, від вітряної віспи, від кору, паротиту і краснухи, від ротавірусу та оральною вакциною від поліомієліту — в разі імунодефіцитів заборонена.

«Пам'ятайте, що хронічні захворювання — це не привід відмовлятися від щеплень. Навпаки, це показання не лише для планових, а ще й для додаткових щеплень», — наголосили в МОЗ.


Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав для кого небезпечні живі вакцини та як слід поводитися після вакцинації.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

1
0