Вакцинація від ковіду вагітних — ризики та переваги

МОЗ надало роз’яснення, наскільки безпечна для вагітних вакцинація від COVID-19

COVID-19 може стати особливо небезпечними для жінок,‌ ‌які‌ ‌готуються‌ ‌стати‌ ‌мамами. Хвороба може стати причиною передчасних пологів і ускладнень, а немовля може потрапити до реанімації. Міністерство охорони здоров’я України пояснило, якими вакцинами можуть щепитися від COVID-19.

«Від важкого перебігу COVID-19 захищають вакцини. Вакцини є безпечними для вагітних, та їх можна вводити протягом будь-якого триместру. Не потрібно відкладати вакцинацію до пологів», — наголосили в Міністерстві.

Якщо ви вагітні та були щеплені раніше, вам слід зробити бустерну дозу.
Останні дослідження показали, що вакцинація майбутніх мам також дає захист новонародженим до 6 міс. Для щеплення вагітних та жінок, які годують грудьми віддають перевагу мРНК-вакцинам — Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna. Але якщо їх немає, можна використовувати вакцину Janssen.

Перелік пунктів та центрів вакцинації від COVID-19 можна знайти за посиланням.

Раніше Донбас24 розповідав про психологічні поради для вагітних під час війни.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

4
0