Тариф на електроенергію в Україні може бути підвищений вдвічі

Тариф на електроенергію в Україні може бути підвищено вдвічі й становитиме трохи менше ніж 6 гривень за кіловат-годину. Про це в інтерв'ю «Телеграфу» розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

За його словами, у вересні 2023 року Білий дім звернувся до українського уряду із листом, у якому було визначено список реформ, які має виконати Україна для продовження отримання фінансової та військової підтримки від Сполучених Штатів Америки.

«Серед переліку реформ були також зміни сектору енергетики — лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію і для населення, і для комунальних підприємств. По цій реформі відведений дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року. Звісно, ми не знаємо, як це буде на практиці, але короткострокові реформи з того списку були виконані без запізнень», — сказав нардеп.

Сергій Нагорняк припустив, що ціна на електрику зросте приблизно вдвічі від сьогоднішніх цифр. Проте він наголосив на необхідності збереження системи субсидій для тих категорій громадян, які не зможуть сплачувати збільшений тариф на електроенергію через обмежені фінансові можливості.

«Держава разом з нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати всіх без виключення», — зазначив Нагорняк.

Народний депутат також зауважив, що лібералізація тарифів на електроенергію дозволить двом державним компаніям припинити дотації населенню і накопичити кошти для продовження будівництва 3-го та 4-го блоків Хмельницької атомної електростанції.

Крім того, «Укргідроенерго» матиме можливість розпочати роботи зі створення Канівської гідроакумулюючої електростанції потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється приблизно в 1,2 мільярда доларів США.

Нагадаємо, наразі тариф на електроенергію для населення складає 2 гривні 64 копійки. Водночас ринкова ціна на електрику сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину, і це без врахування тарифу на диспетчеризацію та доставку.

Раніше Донбас-24 повідомляв, що українці мають можливість отримати збільшену субсидію на покупку вугілля та дров.


0
0