Виїзд за кордон: як змінились правила для осіб з інвалідністю

Право на виїзд за кордон в статусі супроводжуючої особи залежить від групи інвалідності хворого та родинних зв’язків

В Україні нещодавно оновили Правила перетинання кордону, зокрема, для осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує. Згідно з новими змінами, деякі чоловіки отримали право виїжджати з нашої країни у період воєнного часу.

Детальніше про нові правила на своїй сторінці в соцмережі Facebook розповіла адвокат Дар’я Тарасенко, повідомляє Донбас24.

Надання права виїзду за кордон чоловікам в якості супроводжуючої особи залежить від групи інвалідності та родинних зв’язків:



1. Особа з третьої групою — супроводжувати може тільки чоловік (сину, батькові, іншим родичам — не дозволено) за наявності документа про інвалідність та свідоцтва про шлюб.

2. Особа з першою чи другою групою — виїзд можливий для таких родичів:

—  чоловіка (потрібні документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб);

—  батька, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю (документ про інвалідність, свідоцтво про народження дитини з інвалідністю);

—  сина чи зятя (документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки та свідоцтво про її шлюб (для зятя) плюс один з документів — довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою чи акт встановлення факту здійснення догляду);

—  особа, яка здійснює постійний догляд (документ про інвалідність та акт встановлення факту здійснення догляду чи довідка про отримання компенсації за здійснення догляду).

3. Якщо за кордон виїжджає дитина з інвалідністю (віком до 18 років) — супровід можливий з боку батьків (рідних чи прийомних), піклувальників, опікунів, батьків-вихователів (свідоцтво про народження дитини або інші документи, що підтверджують повноваження супроводжуючого та документ про інвалідність дитини).

4. Особи, які потребують постійного догляду — супроводжувати можуть:

—  батько, чоловік, син — рідний чи прийомний (документи, що підтверджують родинні зв’язки, та висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді;

—  інші особи, які здійснюють постійний догляд (довідка про отримання компенсації за здійснення догляду або Висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді та Акт встановлення факту здійснення догляду).

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, як постраждалим від війни виїхати на лікування за кордон.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: з відкритих джерел

1
0