Стрибок цін в листопаді: які продукти подорожчають

Встановлено, що девальвація гривні може призвести до зростання цін на деякі види продуктів

Ціни на продукти в Україні продовжують стрімко зростати. До основної причини порожчання відноситься окупація українських територій, де вирощували сільськогосподарську продукцію. Вже у листопаді очікується черговий стрибок цін на деякі продукти харчування.

«Війна і блокада українських портів послужила причиною дефіциту продуктів у світі і зростання цін на світових ринках. Хоча зараз відбувається сезонне зниження, стабілізація цін, яка пов’язана з істотною пропозицією овочів і фруктів. Однак вони подорожчають набагато більше: в середньому на 30−35%», — зазначив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Зокрема, на думку есперта, через обмеження експорту найближчим часом ціни на хліб та борошно зростуть на 10−15%. Додати в ціні на 15−20% можуть і масло та цукор.

Хмелевський зауважив, що ціни на гречку і рис значною мірою залежать від імпорту, тому девальвація гривні може призвести до зростання цін на ці крупи на 20−25%.

Водночас через масовий забій худоби взимку спостерігатиметься дефіцит молока і молочних продуктів. Це стане причиною можливого підвищення цін на 30−40%. Приблизно на 30% з тієї ж причини підскочать і ціни на м’ясо.

Раніше Донбас24 розповідав, як змінилися ціни на сіль та цукор.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел.

6
0