Щеплення від COVID-19 для дітей — медичні рекомендації

Щоб убезпечитися від тяжкого перебігу COVID-19, рекомендовано зробити щеплення як дорослим, так і дітям з 12 років

Міністерство охорони здоров’я України дозволило вакцинацію від COVID-19 дітей віком від 5 до 11 років. Втім, наразі Україна очікує на відповідну вакцину, адже щеплення для дітей від 5 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років, та дорослих. МОЗ пояснило, наскільки ефективна та безпечна вакцина від COVID-19 для дітей та як саме потрібно щепити дитину.

Якою вакциною щеплюють дітей від коронавірусу в Україні?

МОЗ рекомендує щеплювати дітей від 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Вакцину для дітей використовують за тією ж схемою, що й для дорослих, — 2 дози з інтервалом у 21−28 діб.

Чи безпечна та ефективна вакцина від COVID-19 для дітей?

Наразі вакцина Comirnaty/Pfizer пройшла усі необхідні дослідження для дітей, зокрема, віком від 5 років, які довели її ефективність та безпечність. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США, вакцина на 93% захищає підлітків віком від 12−18 років від госпіталізації через COVID-19.

Як вакцинують дитину від COVID-19?

Для того, щоб вакцинувати дитину від COVID-19, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Діти від 14 років можуть прийти на вакцинацію самостійно. Дітям 12−13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна.

Чи потрібна дітям бустерна доза?

Наразі в Україні бустерну дозу дітям не роблять. Проте, якщо внаслідок важкої хвороби у дитини старшої 12 років могла не сформуватися повноцінна імунна відповідь на дві дози вакцини, лікар може рекомендувати ввести додаткову дозу, бажано в період від 28 днів до 3 місяців після завершення базового курсу вакцинації.

Раніше Донбас24 розповідав, як врятувати тварину при ядерному ударі.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

3
0