Шахраї стали частіше обкрадати банківські рахунки українців: як не потрапити на гачок

Не можна нікому повідомляти свої персональні дані та коди, які ви отримали у повідомленнях на мобільний телефон

В Україні активізувалися телефонні шахраї. Вони користуються складною енергетичною ситуацією у країні та проблемами зі зв’язком і обкрадають українців.

Про те, як не віддати шахраям свої гроші, розповів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

У ФГВФО розповіли схему, якою частіше за все користуються шахраї. Людині телефонує особа, яка представляється співробітником мобільного оператора. Вона розповідає, що начебто мобільний оператор намагається вирішити пробеми зі зв’язком і пропонує підключити вас до іншої вишки, але для цього треба перевипустити SIM-картку, подавши відповідну заявку оператору. І шахрай попросить нібито для цього передати йому код із SMS-повідомлення.

Коли ви передасте людині, яка вам телефонує, код, вона використає його для того, аби перевипустити SIM-картку. Але нову картку ви не отримаєте — її отримає шахрай. Водночас ваша SIM-картка буде заблокована. Таким чином шахрай із вашим номером телефону зможе скористатися функцією відновлення паролю за номером телефону й отримати доступ до усіх облікових записів, прив’язаних до вашого номеру телефону, зокрема, до інтернет-банкінгу.

Щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба дотримуватися таких правил безпеки:

1. Ніколи й нікому не передавайте конфіденційну інформацію, до якої належать одноразові коди підтвердження.

2. Для реєстрації в інтернет-банкінгу варто мати окремий номер телефону, про який ніхто не знатиме — фінансовий номер телефону.

3. Найчастіше шахраї здійснюють махінації із SIM-картками передплаченого мобільного зв’язку. Якщо Ви укладаєте з оператором договір, реєструючи номер телефону на свій паспорт, це зробить неможливим використання іншою людиною вашого номеру — у випадку втрати відновити його можна лише за паспортом.


Нагадаємо, Донбас24 розповідав, як під час війни розрахуватися з банками, якщо ви маєте заборгованість за кредитом.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: pexels

0
0