Наступ з Білорусі 2.0: чи зможуть «вагнерівці» перейти кордон та захопити Київ

Деякі західні джерела вважають, що Євген Пригожин може перемістити в Білорусь частину своїх найманців

ПВК «Вагнер» піде на Київ через Білорусь… Про це пише Sky News з посиланням на якогось британського лорда-генерала, аналітиці та рівню обізнаності якого ми повинні довіряти на слово, адже він лорд-генерал!

І знову ця тема про загрози з території Білорусі 2.0. Що ж.

Раніше я неодноразово розбирав такі повідомлення, в які інтегрована страшилка про повторне вторгнення в Україну через Білорусь зі спробою захоплення Києва 2.0 і практично завжди ці страшилки не мали підстав. Тепер наратив, який застосовується для залякування, дещо змінився.

Для початку, щоб розібратися, наскільки це все реалістично, хочу нагадати вам про два епізоди цієї повномасштабної війни.

Коли РОВ (російські окупаційні війська) вторглися на територію України з Білорусі, то був використаний ресурс 40 тис о.с. (особового складу). До того ж це були не зеки чи мобіки, а елітні війська. 40 тис. елітних підрозділів, з повною штатною комплектацією технікою, найсучаснішою за мірками російської армії, які мають навіть досвід бойових дій (Сирія), у кидку на Київ виснажилися і знекровилися за лічені тижні та через місяць, з колосальними втратами, бігли назад — до Білорусі.

Другий епізод — Бахмут. ПВК «Вагнер» 10 місяців намагалися захопити невелике містечко і в результаті оголосили про його захоплення, захопивши 98% і залишивши незачепленими вхідні ворота трасою 0504, через які зараз контроль СОУ (Сил оборони України) в місті повертається. При цьому тоді ПВК «Вагнер» мав піковий ресурс. За різними оцінками, у різні періоди наступу на Бахмут, ПВК «Вагнер» мали у своєму складі від 20 до 30 тисяч і більше о.с. Більшість цієї маси було поховано в районі Бахмута.

Отже, 2 епізоди цієї війни, на які слід звернути увагу, щоб відповісти на запитання.

Навіть якщо Пригожин і погодиться на наступ на Київ, як пишуть деякі видання, то які його шанси? Шанси не взяття Києва, а взяття на в'їзді до Чернігівської області. Власне, нічого дивного в тому, що таку паркану дичину опублікував саме Sky News. Але цю дичину традиційно тягнуть у наш простір.

Так, кидок на Москву виглядає феєрично, але повторити в Україні йому це не вдасться. Згадайте спалені колони з російською технікою в лютому 2022 і уявіть, що буде з колонами з «буханок» та пік-апів вагнерів. Для російського перформенсу, так, упаковка була непоганою, але не для Києва.

Дорогою до Москви «вагнерівці» практично не зустрічали опору, при заїзді до Чернігівської області вони не проїдуть і півсотні кілометрів. Якщо хтось у Кремлі задумав позбутися купки бунтівників, то так, цей варіант — відправити їх на взяття Києва.

Загалом, з урахуванням тих ліній оборони та того ресурсу, які зараз розміщені на північному плацдармі, ПВК «Вагнер», навіть у союзі з білоруською армією, не мають можливості захопити Київ, а вторгнення для них закінчиться ще швидше, ніж для їх «елітних попередників».

Слава нації!

Оригінал статті розміщено тут. На сайті Донбас24 надруковано зі згоди автора.

Як раніше повідомляв Донбас24, повстання «вагнерівців» виявило слабкі місця в Росії та матиме вплив на війну в Україні.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: з відкритих джерел

1
0