Корисні продукти стануть шкідливими — який посуд не можна використовувати

Деякі матеріали, з яких виробляють миски та сковорідки, не підходять для приготування їжі

У сучасних магазинах є великий асортимент посуду: сковорідки з чавуну, алюмінію та сталі, посуд з тефлоновим покриттям, миски зі скла, пластику, кераміки. У такому асортименті легко розгубитися — хтось обирає товар за якістю, хтось — за ціною або виглядом. Проте найголовніше — як матеріали, з яких зроблений посуд, впливають на здоров’я.

Так, нутриціолог, фітнес-тренер Юрій Попко розповів, що навіть найкорисніші продукти можна зробити шкідливими, якщо використовувати неправильний посуд. На своїй сторінці у Facebook він розглянув різні матеріали, які використовують для приготування та зберігання їжі.

Алюміній та фольга

Нутриціолог категорично не радить використовувати алюмінієвий посуд та фольгу, яку роблять з того ж металу. Справа в тому, що алюміній — це важкий метал, який при нагріванні потрапляє у їжу і складно виводиться з організму.

Форми для випікання з фольги, які можна часто зустріти у магазині, Юрій також радить викинути. А от алюмінієві форми для духовки можна залишити, якщо застеляти їх всередині пергаментом.

«Також я часто готую рибу та котлети без додаткового жиру на сухій пательні, застеленій пергаментом. Але, якщо будете користуватися цим способом, не робіть велику температуру, так як папір скоріше згорить, ніж ви приготуєте продукт», — розповідає Юрій Попко.

Відомий тефлон

Про шкоду від тефлонового посуду говорять у дослідженнях — він здатний призводити навіть до утворення злоякісних пухлин. Звісно, такий ефект можливий лише за певних умов — при нагріванні більше ніж на 220 градусів з антипригарних покриттів виділяється бензол, також при виготовленні тефлону використовується перфтороктанова кислота.

Тож, якщо використовуєте тефлонову пательню, сильно не нагрівайте її, а як тільки посуд має пошкодження на поверхі, відправляйте посуд в смітник. Краще ж тефлон взагалі не купувати.


Мідний та силіконовий

Мідний посуд добре проводить тепло і гарно виглядає, проте він теж не підходить для приготування їжі, адже цей матеріал окисляється. Як розповідає нутриціолог, в якісному посуді такі метали, як алюміній та мідь «зашиті» всередині між листів сталі, адже вони хороші провідники тепла.

Ще один шкідливий вид посуду — меламіновий. Він небезпечний при нагріванні більше ніж 70 градусів, тож навіть, якщо ви просто поклали у нього гарячу їжу, буде виділятися формальдегід. Крім того, невідомо, наскільки якісна сировина використана у виготовленні.

А от силіконовий посуд, якщо він якісний, використовувати можна, та нагрівати його треба не більше ніж 150 градусів. Також він не повинен бути яскравим та мати запах гуми.

Найкращі варіанти для кухні — сталь, чавун, кераміка

Чудово підійде для використовування сталевий посуд, але краще обирати маркування сталі 18/10 і 18/8, а в ідеалі 18/0. 18 — це скільки у посуді відсотків хрому, а 10 — відсоток нікелю, і чим його менше — тим краще. Також важливо, щоб на посуді був надпис «surgical stainless steel» — хірургічна сталь. Проте сталь підходить для приготування їжі, а для зберігання краще використовувати скло або кераміку, адже сталь здатна окислятись.

Керамічний посуд також підходить для приготування, а саме — для запікання їжі. Але варто бути обережним з температурою, адже кераміка крихка. Емальований посуд для використання також годиться, але як тільки на ньому проявляються сколи та іржа, викидайте його без жалю. Взагалі посуд обирайте лише світлих та блідих кольорів, адже в яскравих фарбниках використовуються важкі метали.

Також чудово підійде для запікання та для зберігання продуктів жаротривке скло. Ще один гарний матеріал — чавун, тож сміливо купуйте чавунні сковорідки.

Пластиковий посуд і контейнери для зберігання, шукайте з маркуванням «BPA-free».

"BPA це — промислова хімічна речовина, яка може потрапити в їжу і напої. Тобто пластик повинен бути спецільний харчовий, а не китайський дешевий з ринку та без жодних маркувань, — розповідає нутриціолог. —  Також звертайте увагу, що на пластиковому посуді знизу є маркування PS — виключно для холодного, при нагріванні виділяє токсини. Хочете гаряче класти і гріти в мікрохвильовці, беріть PP — для гарячого".

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, як очистити холодильник.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0