День Святих мучеників Ореста та Родіона — що не можна робити та історія свята

23 листопада українські віряни вшановують пам’ять апостолів від 70-ти: Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія, мученика Ореста

23 листопада Свята Церква згадує пам’ять святих апостолів від 70-ти Єраста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія, святого мученика Ореста лікаря та священномученика Мілія, єпископа Перського. У народі ці свята мають різні назви: «Родіон», «Родіон Льодолом», «День Ераста», «Міцний наст»

Історія і традиції свята

За історичними відомостями, Орест жив у місті Тіан і був майстерним лікарем. Також переказ свідчить, що він був учнем святого Павла і походив зі знатного роду. Якось в місто прибув Максиміан — правитель, який був відомий своїми язичницькими переконаннями та влаштовував гоніння на християн. Він наказав Оресту зрадити Христа і не хотів вбивати його, оскільки той був лікарем. Втім святий відмовився. Тоді Ореста привели в язичницький храм і востаннє запитали, чи готовий він відмовитися від своєї віри. За народними переказами, мученик створив хресне знамення, ідоли впали, а сам храм зруйнувався. Тоді Ореста ув’язнили в темницю, довго били і морили голодом сім днів. Від страшних тортур мученик помер, мощі його були викинуті в море.

Про Родіона збереглося небагато відомостей. Проте відомо, що він був не тільки учнем, але й родичем святого Павла і служив єпископом у місті Патрасе. У часи правління імператора Нерона були організовані масові гоніння християн, в результаті яких постраждав і Родіон, прийнявши мученицьку смерть разом з Петром і Павлом.

Вважається, що православні віряни цього дня повинні відвідати церкву, щоб освятити там хліб і сіль. Наші предки половину такого частування повинні були віддавати худобі, а другу половину з'їдали самі. Вірили, що таким чином зможуть відігнати злих духів від сім'ї та господарства. Цікаво, що ця традиція була настільки актуальна, що навіть здійснюючи покупку худоби в цей день, чоловік міг вимагати у продавця на додачу шматок хліба із сіллю. Також 23 листопада важливо подавати милостиню, адже все, що ви пожертвуєте, повернеться триразово.

Основні погодні прикмети

  • Якщо іній на деревах, незабаром будуть морози.
  • Піднявся вітер — найближчим часом похолодає.
  • Якщо 23 листопада буде сонячна і тепла погода, то людина, яка з’явилася на світ в цей день, проживе довге і щасливе життя.
  • Якщо річки вкрилися льодом, скоро настане зима.
  • Ворони кричать — до потепління.
  • Голосно цвірінькають горобці цього дня — буде відлига.
  • Багато пуху у горобиних гніздах — скоро настануть холоди.
  • Горобці 23 листопада ховаються в траві — варто чекати сніжної бурі.
  • Якщо туман по землі стелиться, то чекайте потепління.
  • Випало багато снігу — буде тепла зима.

Що цього дня не можна робити?

— Згідно з народними прикметами, в День Єраста не можна підмітати і прибирати вдома — можна «вимести» щастя і благополуччя.

—  Не рекомендується вирушати в далеку дорогу.

— Не варто позичати гроші та виносити речі з дому.

— Не можна починати нові справи.

— 23 листопада не рекомендується грати весілля — вважається, що молодята незабаром розійдуться.

— Також цього дня також не варто ходити у сауну або лазню — там мешкає нечиста сила, яка може «запарити» до смерті.

Хто 23 листопада святкує День ангела?

23 листопада День ангела святкують: Борис, Ганна, Денис, Іван, Костянтин, Микола, Михайло, Олександр, Олексій, Ольга, Орест, Петро, Родіон, Юрій.

Текст підготовлено за наступними джерелами: glavcom.ua, unian.ua, 1plus1.ua.

Раніше Донбас24 розповідав про День зимової Матрони.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

0
0