Собор Архістратига Михаїла — історія і традиції свята

21 листопада українські віряни відзначають свято Собор Архістратига Михаїла на честь всіх небесних ангелів, а також їх ватажка архангела Михаїла

Собор Архістратига Михаїла — це досить велике свято, яке українці зазвичай відзначають з великим розмахом, оскільки з великою повагою ставилися до святого. Архістратиг Михаїл — це глава небесного війська, якому спільними зусиллями з ангелами вдалося вигнати Сатану до пекла. Водночас він вважається покровителем і захисником Києва, тому для українців цей день має особливе значення.


Історія, традиції та звичаї свята

Свято на честь Архістратига Михаїла встановили ще в IV столітті. Він вважається найгрізнішим ангелом у Господньому воїнстві. Для українських вірян це свято дійсно є особливим. Церква ставить Михаїла на чолі Небесного війська, адже саме він вступив у бій із сатаною та отримав над ним перемогу. Головне завдання святого — захистити смертних перед Всевишнім. Водночас Михаїл вважається захисником від зла, лиходіїв, війни, ворогів, від усього, що може принести смерть. Саме тому це свято набуває ще більшої значущості для кожного українця. 21 листопада дуже важливо помолитися Архістратигу Михаїлу та попросити його стати на захист всіх воїнів ЗСУ, які боронять нашу Батьківщину від ворога. До того ж Михаїла вважають головним захисником і покровителем столиці України.

«День святого Михаїла — це особливий день для Києва. Тому що ще з давніх часів, ще з XII століття вже вважали архістратига Михаїла патроном Києва… Пізніше він був на козачих прапорах. Тому він є патроном низового війська Запорізького і потім вже потім (сучасних) військових як таких», — розповів релігієзнавець та історик Ігор Козловський.

Ще в часи Київської Русі Михайлів день вважався веселим і ситним святом. Селяни 21 листопада були більш-менш звільнені від роботи адже збір врожаю і сільськогосподарські роботи були закінчені, а справжня зима ще не настала. Саме тому у селян в цю пору не було клопоту, і вони могли від душі насолодитися святом. Цього дня було прийнято запрошувати гостей, або ж самому приходити в гості. Той, хто приймав гостей, повинен був накрити багатий і ситний стіл. 21 листопада випікали хліб і пироги, пригощалися пивом і медовухою, а також ставили м’ясні страви. Михайлів день святкували смачними стравами весь тиждень, поки не наступав суворий Різдвяний піст.

21 листопада за народними традиціями було важливо задобрити дворового — молодшого брата домового. Цей домашній дух, за повір'ями, жив в хліві зі скотиною. Від його розташування залежало життя домашніх тварин взимку. Вважалося, щоб дворовий не вередував і в холодну пору року дбав про худобу, в Михайлів день його було прийнято задобрювати — в хліві залишали ситну вечерю і примовляли добрі слова на його адресу.

Вважається, що цей день дуже вдалий для благодійності та пожертвувань. Також цю дату краще провести з сім'єю. У Михайлів день можна налагодити добрі стосунки з рідними і вирішити конфлікти.

Найкращий спосіб провести Михайлів день — піти на богослужіння чи прочитати молитву архістратигу вдома. Якщо є можливість відвідати церкву — варто поставити свічку біля ікони Михайла і помолитися йому. Втім помолитися архангелу можна і вдома. Цього дня він обов’язково почує молитву, якщо у людини добрі наміри. Також можна замовити і послухати молебень, який сьогодні читають про порятунок держави, про позбавлення від бід і нещасть, про одужання і зміцнення сил хворих.

Головні народні прикмети

  • За народними переказами вважалося, що якщо на Михайла буде багато снігу, то і на Великдень сніг випаде.
  • З Михайлового дня остаточно встановлювалася зима.
  • Михайло морозний — до зими сніжної.
  • На дубі багато жолудів — зима буде м’якою.
  • Туманний Михайло віщує швидке потепління.
  • 21 листопада дороги в багнюці — через 40 днів вони будуть в снігу.
  • З Михайла домашню худобу переводили на зимовий корм.
  • Якщо сонячний і теплий день, тоді зима буде морозною.
  • Немає майже шишок на хвойних деревах — чекайте на теплу зиму.
  • Мокрий сніг означає дощову зиму.

Хто відзначає День Ангела 21 листопада?

День ангела (іменини) 21 листопада святкують: Гавриїл, Марфа, Михайло, Павло, Рафаїл.

Текст підготовлено за наступними джерелами: unian.ua, tsn.ua, glavcom.ua.

Раніше Донбас24 розповідав про Федотів день.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

2
0