Цікаві факти про Святого Миколая: що відомо про великого праведника

19 грудня — День Святого Миколи Чудотворця

День Святого Миколая є найбільш популярним святом для українців. Подарунки, благодійні акції, заходи для дітей, встановлення ялинки вдома, прикраса оселі, особлива випічка- з 19 грудня пов’язано багато традицій. Цей день також розпочинає цикл зимових свят. Але що ми знаємо про людину, яку шанує увесь світ так щиро?

Донбас24 підготував для читачів цікаві факти з життя святого Миколая.

Життя Миколи Чудотворця у цифрах

270-й рік — саме ця дата вважаєтья датою його народження у місті Патари Малої Азії.

3 години немовля простояло в купелі в день свого хрещення.

35−40 років — вік, коли святитель став архієреєм.

1,68 м — приблизний зріст Миколи Чудотворця. Як йдеться у дослідженні вчених його мощей 2009 року, він мав смугляву шкіру та карі очі, на обличчі виступали вилиці та підборіддя, а ніс нагадував орлиний.

70−80 років було Святому Миколаю в момент смерті - він похований у соборній церкві міста Мири.

Чотири дати є сьогодні в церковному календарі з приводу вшанувати пам’ять святителя — саме 19 грудня, як день шани його смерті, 22 травня згадують перенесення його мощів у місто Барі, 11 серпня відзначається день народження Миколая. Проте, згідно тижневого кола богослужінь (книги «Октоїх») Чудотворцю присвячений кожний четвер.

Найцікавіше про Святого Миколая

Всі знають, що на листівках та книжкових ілюстраціях світителя зображено з мішечком у руці. Більшість вважає, що в ньому цукерки або подарунки. Але цікаво, що насправді звичай малювати Святого Миколая з торбинками пішов від випадка його щирої допомоги, описаному у «Житії» — адже він подарував три мішечки з золотом сестрам. Це врятувало їх від безчестя та стало приданим.

До речі, традиція класти подарунок у шкарпетки бере початок у XVI столітті у Північній Німеччині та Нідерландах — там вважають, що золото трьом бідним дівчатам Микола Чудотворець поклав не в мішечки, а в черевички.

Біччі ді Лоренцо. Святий Миколай дарує посаг. 1433−1435 роки
The Metropolitan Museum of Art
Потім ця традиція дарувати подарунки поширилася в Австрії, Польщі та інших країнах.

Святий Миколай є найвідомішим з усіх святих — його шанують католики, православні, протестанти та навіть інші релігії. До того ж він є прототипом відомого новорічного героя Санта Клауса.


Як покровителя мандрівників, його шанували й чумаки — дати їхніх подорожей залежали від Миколи «весняного» та Миколи «зимнього». Тобто, вони йшли за товаром навесні і поверталися додому до 19 грудня.

Нагадаємо, що у Генштабі розповіли можливість «святкового» припинення вогню на передовій на Новий рік.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

1
0