Чи можна щепити дитину, якщо в неї є харчова алергія — роз’яснення від МОЗ

МОЗ пояснило, чи можна вакцинувати дитину, якщо в неї виявлено харчову алергію

Харчова чи сезонна алергія не є протипоказанням до вакцинації. МОЗ наголосило, що щепитися можна навіть у період загострення хвороби.

«Єдиним постійним протипоказанням до вакцинації є анафілактична реакція на попередню дозу конкретної вакцини або доведена така реакція до одного з її компонентів», — підкреслили в Міністерстві.

Водночас в МОЗ зауважили, що якщо у вас чи у вашої дитини колись була важка алергічна реакція, необхідно зробити позначку в інформованій згоді і розказати про неї лікарю перед вакцинацією. Лікар прийме рішення щодо наявності протипоказань.
Не треба приймати протиалергійні препарати до чи після вакцинації для попередження алергічної реакції. І навпаки, їхній прийом не є підставою для того, щоб відкласти вакцинацію.
Хоча ризик тяжкої реакцій на вакцини дуже низький, в рази менший порівняно з ліками, які є у вашій домашній аптечці, все одно не залишайте пункт щеплення протягом 30 хвилин після щеплення. Саме протягом цього часу виникають хоча й рідкісні, але тяжкі алергічні реакції. Якщо таке станеться, медичні працівники зможуть надати необхідну допомогу.

Раніше Донбас24 розповідав, якою вакциною щеплюють дітей від COVID-19 в Україні.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

1
0