Зміна тарифів на комуналку з 1 грудня — які суми побачать українці в платіжках

Зважаючи на інфляцію та ріст безробіття, підвищення тарифів на комунальні послуги для частини українців могло б стати «непідйомним»

В Україні вже понад дев’ять місяців триває повномасштабна війна з Росією. Однак постачальники комунальних послуг закликають українців за можливості вчасно сплачувати за тепло, воду, газ та світло чи вивезення сміття.

Якими будуть тарифи на комуналку від завтра, 1 грудня, розповідає Донбас24.

Газ, тепло та гаряча вода

Ціна на газ для споживачів залишається без змін — причому, не тільки з 1 грудня 2022 року, але й до кінця воєнного стану — відповідне рішення Уряд прийняв ще на початку травня. Тож українці й надалі платитимуть близько 8 грн за 1 кубометр блакитного палива.

Тарифи на опалення та гарячу воду для населення також наразі зафіксовані на довоєнному рівні. Відповідні закони про мораторій на підвищення вартості комунальних послуг Президент України Володимир Зеленський підписав ще влітку. Згідно з документами, вартість комуналки не може зростати протягом дії воєнного стану та шести місяців після його закінчення.

Світло, постачання та відведення води

Вартість холодної води та її відведення теж заморожена Урядом в перших числах травня: тариф не будуть змінювати принаймні до кінця великої війни. Щодо світла, то нещодавно Нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла рішення про підвищення вартості передавання електроенергії та диспетчеризації. Але не для всіх.

Для споживачів тариф на електроенергію до кінця березня 2023 року залишиться на тому самому рівні, що й зараз:

  • 1,44 грн/кВт∙год за весь спожитий обсяг до 250 кВт∙год на місяць;

  • 1,68 грн/кВт∙год при споживанні понад 250 кВт∙год.

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, чи можуть відключити світло, воду та газ за несплату за комунальні послуги.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: з відкритих джерел

0
0