«Захоплення» Бахмута — в ISW прокоментували заяви Пригожина

В Інституті вивчення війни немає підтверджень ворожого просування, про яке оголосили у Росії

Власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив про перемогу у Бахмуті та намір вийти з міста 25 травня. Він стверджує, що військові повністю захопили його та передадуть відповідальність за Бахмут іншим російським силам. Проте, у Генеральному штабі Збройних сил України повідомляють, що бої за Бахмут тривають.

Заяву Пригожина прокоментували в Інституті вивчення війни. Там розповіли, чи є підтвердження його словам та яке значення мають нібито захоплені території.

Так, фінансист «Вагнера» стверджує, що 20 травня було узято під контроль останній багатоповерховий будинок на південному заході Бахмута біля пам’ятника МіГ-17. Пригожин оголосив, що війська Вагнера створять оборонні позиції перед тим, як 25 травня вийти з міста. Після цього вони збираються взяти оперативну паузу та відновити сили у польових навчальних таборах.

В Інституті вивчення війни повідомили, що не спостерігали геолокаційних відео, які підтверджують твердження Пригожина. До того ж українські чиновники заявляли, що станом на 20 травня українські сили все ще ведуть бої на невеликій ділянці південно-західного Бахмута. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що наші захисники продовжують утримувати позиції біля пам’ятника МіГ-17 станом на 20 травня.

Крім того, аналітики ISW розповіли, що навіть, якщо заяви Пригожина правдиві, ця перемога є суто символічною.

«Кілька останніх міських кварталів східного Бахмута, які, як стверджував Пригожин, захопили сили Групи Вагнера, не мають тактичного чи оперативного значення. Їхнє захоплення не надає російським силам оперативно важливу місцевість для продовження наступальних операцій або будь-яку особливо сильну позицію для захисту від можливих українських контратак», — наголосили в Інституті вивчення війни.

Також там повідомили, що українські війська продовжують тиснути на північний і південний фланги Бахмута. Українські та російські джерела повідомляли, що бої тривають на північному та південному флангах Бахмута в напрямках Іванівське (6 км на захід від Бахмута), Ступочки (13 км на південний захід від Бахмута) та Біла Гора (12 км на південний захід від Бахмута). 19 травня українські сили повідомили, що вони відбили приблизно чотири квадратних кілометри додаткової території поблизу Бахмута, а російські джерела стверджували, що українські сили продовжують проводити локалізовані атаки поблизу Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута).

«Заявлене Пригожиним захоплення решти кварталів у Бахмуті не є стратегічно значущим, оскільки це не дозволить виснаженим Вагнером або звичайним російським силам створити значний плацдарм для подальших наступальних операцій. Контратаки України, які тривають на північ, захід і південний захід від Бахмута, ускладнять будь-які подальші наступи росіян за межі Бахмуту найближчим часом», — розповіли в ISW.

Крім того, заява Пригожина про те, що «вагнерівці» йдуть з міста свідчить про те, що він не має наміру продовжувати наступальні зусилля прямо на захід від Бахмута. Також в Інституті вивчення війни зазначили, що сили «Вагнера» навряд чи зможуть успішно провести контрольований відхід із Бахмута, перебуваючи в контакті з українськими силами протягом п’яти днів, не перериваючи зусиль Міноборони Росії з підготовки до запланованих українських контрнаступів.

«Сили „Вагнера“ навряд чи створять адекватну оборону або консолідують нещодавні успіхи в Бахмуті, достатні для того, щоб запобігти українським контратакам до 25 травня, навіть якщо заява Пригожина про відхід „Вагнера“ правдива. Українські сили все ще перебувають у Хромовому та Іванівському, ведуть бої з російськими силами в Бахмуті і поблизу нього. Українська артилерія все ще може цілити російські сили в Бахмуті та навколо нього. Відхід у зіткненні з ворогом є надзвичайно складним завданням, з яким сили ПВК „Вагнера“ навряд чи добре впораються за п’ятиденний термін Пригожина», — розповідають в Інституті вивчення війни.

Нагадаємо, ЗСУ показали ефектну роботу снайперів під Бахмутом. На відео противника знинущують бійці третьої штурмової бригади.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

0
0