З маріупольськими мозаїками Алли Горської створюють хустки-оберіги (ФОТО)

Унікальні зображення панно наносять на італійський глянцевий шовк

Маріупольські мозаїки Алли Горської, які постраждали від війни, стали героями хусток-оберігів з італьйського шовку для жінок. Зокрема, вже побачили світ унікальні аксесуари з зображеннями панно «Боривітер» та «Дерево життя», що знаходилися у зруйнованому росіянами місті. Виручені кошти підуть на підтримку митців Маріуполя.

Про це Донбас24 розповіла український культуролог та фешн-режисерка Вікторія Зубенко.

Цей нетиповий проєкт бере початок з 2009 року, коли вона почала знімати мозаїчні зупинки по всій Україні, а згодом і всі красиві мозаїки. Так у Вікторії зібралася велика колекція.

«Я думала: що з цим робити? Каталог? Ні. Книга? Вже хтось видав… Потім спонтанно прийшла ідея робити хустки для жінок. А враховуючи, що більшість мозаїк мають сакралізований зміст, то так і вийшло, що я роблю оберіги для жінок. В один момент хтось (вже не пам’ятаю) попросив надрукувати на хустку мозаїку Алли Горської для аукціону Католицького Університету, почала її шукати і знайшла тільки ескіз. Так дивно, що війна допомогла в цьому і ці жахливі події… Побачила пост Івана Станіславського і просто написала йому, що можу надрукувати хустки і відсоток перераховувати маріупольським художникам, які в скруті, наприклад, або тим, хто їх розшукував і друкував книжку», — поділилася з Донбас24 Вікторія Зубенко.

Фото з архіву Вікторії Зубенко

Вона додала, що на цих хустках не тільки мозаїки Маріуполя. Крім того, кошти від продажу хусток йдуть на кіно про мозаїки та їх авторів. Вікторії вдалося відзняти вже дві серії про рівненські та одеські мозаїки, зараз закінчується робота над київською серією. У планах 2022 року були поїздки у Херсон та Донецьку область з цією метою. Але війна внесла корективи.

На думку Вікторії Зубенко, зображення мозаїк, що надруковані на хустках — це єдиний спосіб зберегти і розповісти людям про потужні арт-проєкти — монументальне мозаїчне мистецтво, започаткуване у 60-х роках минулого століття.

«Дерево життя» в інтер'єрі ресторану «Україна» у Маріуполі

«Наприклад, мозаїчні зупинки, які зняті всього п’ять років тому, вже всі зруйновані і продовжують руйнуватися далі. Ми робимо хустки-оберіги, бо вони мають шалену захисну силу. Зокрема „Дерево Життя“ Горської — це взагалі потужна енергетика. Друкую на дорогому італійському шовку, щоб можна було представляти в Європі. Кожний елемент хустини мозаїчного візерунку — з різних регіонів України. Ми їх просто вичищаємо від недопалків і всього, чим люди псують ці мозаїчні зупинки і інші мозаїки, іноді дозволяючи собі їх обіграти — закрутити в сваргу чи додати якийсь елемент, це по відчуттям, коли є внутрішній дозвіл», — розповідає Донбас24 про процес створення унікальних хусток Вікторія.

Цікаво, що мозаїки Маріуполя — не єдині з Донецької області, які потрапили у проєкт фешн-режисерки. До уваги також взяте панно зупинки сел. Хрестище Слов’янського району. На жаль, з 2014 року воно зіпсоване.

Фото з архіву Вікторії Зубенко

Хустки з італійського глянцевого шовку та унікальними мозаїками Маріуполя й України потім представлять у Європі. Задля цього в кожній країні Вікторія Зубенко шукає амбасадорів, адже варто не просто запропонувати аксесуари, але й довести глибинний сенс зображень, які й перетворюють звичайні хустки на оберіги.

Нагадаємо, що у Маріуполі бомбардуваннями були значно пошкоджені мозаїки-перлини Алли Горської. В той же час у Львові надрукували книгу-реквієм про мозаїки Маріуполя.

Також чеська дизайнерка створила сукні з зображенням драмтеатру Маріуполя.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: Іван Станіславський

3
0