Яку воду п’ють маріупольці та чи можливий опалювальний сезон у місті

Міський голова Вадим Бойченко розказав, що насправді відбувається у місті

Окупанти влаштовують маріупольцям «фільтрацію» та привласнюють вціліле житло. Водночас у своїх ЗМІ росіяни показують, як «відроджують» зруйноване місто. Що відбувається насправді у Маріуполі та яким буде опалювальний сезон у місті, розповів міський голова Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі телеканалу Freedom UA.

За його словами, у місті пошкодження зазнали 90% житлових багатоповерхівок і відновити комунікації навіть у вцілілих квартирах надзвичайно складно. Він говорить, що росіяни можуть кинути усі сили на один будинок: відновити у ньому водопровід та полагодити електромережі, й показуватимуть його по всіх каналах, розповідаючи, як у Маріуполь повертається життя.

Вадим Бойченко зазначає, що це все роблять для внутрішнього споживача, щоб росіяни бачили, що там усе добре. Насправді ж місто майже повністю зруйноване.

Міський голова розповідає, що на відновлення газопостачання у місті знадобиться не менше року, але й це буде можливо лише за умови, що працюватимуть кілька десятків бригад. Він зазначає, що росіяни не зможуть кинути подібні ресурси у Маріуполь, відповідно, заяви про те, що вони відновлюють більшість газових мереж — не реальні.

Також у місті зруйновано близько 25% водопроводу. Раніше воду у місто закачували із річки Сіверський Донець, але зараз ці шляхи зруйновані. Росіяни кажуть, що постачають воду у місто із резервних джерел. Проте, за словами Вадима Бойченка, навіть цих запасів води вистачить менше ніж на рік. Крім того, він звертає увагу на якість води. За його словами, маріупольці, які досі залишаються у місті, передали на підконтрольну Україні територію зразки води і дослідження показали, що вона не придатна для того, аби вживати її в їжу.

Бойченко наголошує на тому, що із міста варто евакуюватися. Він говорить, що влада допомагає людям, які вирішили зараз виїхати із Маріуполя і їх на території України забезпечують житлом, та надають необхідну допомогу.

Раніше Донбас24 розповідав, як військові оцінюють роль Маріуполя в ході війни.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: Маріупольська міська рада

0
0