Який документ може підтвердити відстрочку від мобілізації - розповів юрист

Через відсутність офіційного документа, що підтверджує право на відстрочку від мобілізації за чинним законодавством, у багатьох громадян виникають запитання щодо того, як довести це право при перевірці документів або під час отримання повістки. Це питання на своїй сторінці у Facebook прокоментувала адвокатка Дар’я Тарасенко

Вона наголосила, що хоча чинне законодавство не передбачає наявності стандартного документа для відстрочки від мобілізації, існує можливість отримати офіційне підтвердження відстрочки.

«Такий документ не є обов’язковим, і якщо його не видали, це не означає, що відстрочки немає. Але я раджу його мати. Для цього варто звернутись до ТЦК та СП із заявою з проханням документально підтвердити оформлення відстрочки», — каже пані Дар’я

Вона пояснює, що це потрібно для того, щоб точно знати, що відстрочка належним чином оформлена, а також щоб зрозуміти, чи визначив ТЦК та СП термін, на який він надав відстрочку і коли треба йти до військкомату знову, щоб оновити інформацію. Крім того, такий документ можна показувати, якщо вам вручають повістку.

На практиці ТЦК та СП можуть видавати такі варіанти документів:

• Лист ТЦК та СП про оформлення відстрочки

• Довідка від ТЦК та СП про оформлення/надання відстрочки

• Відповідний запис у військовому квитку або тимчасове посвідчення

• Відповідна відмітка на зворотньому боці повістки

Що робити у випадку відмови

Проте бувають випадки, коли ТЦК та СП відмовляє у видачі такого документа, адже законодавством він не передбачений.

«В цьому випадку можна подати заяву з проханням письмово повідомити про результати розгляду заяви про оформлення відстрочки — відповідь ТЦК та СП має надати протягом 30 днів. Якщо робити це через адвоката, термін надання відповіді скорочується до п’яти робочих днів, — пояснює юристка. Відповідь на таке звернення і буде документом про відстрочку», — пояснила адвокатка.

Раніше Донбас-24 розповідав, як самостійно отримати статус учасника бойових дій.

0
0