Як говорити про російсько-українську війну с дітьми: в МОН створили посібник

5 лютого відбулася презентація посібника під «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог», який містить поради щодо розмов з дітьми про війну. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.



«Війна вплинула та продовжує впливати на всіх українців. Як і дорослі, діти та підлітки переживають травмівні події так само болісно. Проте на відміну від дорослих, які сформували навички стресостійкості та свободи самовизначення, у дітей цих навичок немає. Саме тому важливо допомогти їм напрацювати психологічну стійкість, стати витривалішими й сильнішими», — зазначили у МОН.

Уроки, подані в цьому посібнику, покликані допомогти учнівству формувати активну громадянську позицію, навчати розрізняти факти й фейки та не піддаватися маніпуляціям і ворожій пропаганді. Учителі можуть використовувати посібник під час підготовки до виховної чи класної години, уроків із громадянської освіти, історії, української мови та літератури тощо.

Посібник має 3 розділи:

1. «Навіщо» — чому важливо говорити про війну в школі;

2. «Що» — на чому варто акцентувати під час розмов;

3. «Як» — як донести потрібну інформацію через конкретні вправи й техніки.

Така структура дає вчителям змогу вибрати для обговорень ті теми, які відповідають віковим особливостям учнів і учениць, їхньому психоемоційному стану.

0
0