Військовий облік жінок: в Міноборони пояснили, чи буде він примусовим

В міністерстві спростовують фейки щодо мобілізації українок

Дані про обов’язкову постановку на облік в військкомати з 1 жовтня 2022 року для жінок окремих професій недійсні, передає Донбас24.

Про це повідомила заступниця міністра Міноборони Ганна Маляр.

За її словами, сьогодні поширюються фейки щодо постановки на військовий облік українок, а саме: широкий перелік військовозобов'язаних спеціальностей та заборону виїзду за кордон.

«Не поширюйте фейки про військовий облік жінок. Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Ще раз нагадую — йдеться про ДОБРОВІЛЬНУ постановку на військовий облік», — підкреслила вона.

Вона додала, що зараз ЗСУ має потреби у фахівцях зі сфери медицини, радіотехніки та харчових технологій. За словами Ганни Маляр, в разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби і нагадала, що в Україні з 2014 року жодна жінка не пішла на фронт примусово.

В той же час, питання взяття на військовий облік жінок залишається невизначеним — допис Ганни Маляр викликав дискусії з депутатом ВР Мар’яною Безуглою, яка запропонувала внести протягом місяця зміни у пропозиції з боку Міноборони та перенести дату з 1 жовтня на подальшу для уникнення напруженості питання.

Нагадаємо, що це спростування фейків від Міноборони не перше — наприкінці серпня в міністерстві пропонували почати формувати реєстр жінок-військовозобов'язаних з 1 січня. В самому ж Генштабі також наголошували, що жінки ставатимуть на облік лише за власним бажанням.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: 24 канал

0
0