Вартість електроенергії в Україні має бути у 4 рази вищою — НКРЕКП

Стало відомо, чим загрожує занижений тариф на електроенергію

Зараз фіксована ціна на електричну енергію для населення в Україні не покриває всі складові витрат на виробництво, передачу та постачання електроенергії побутовим споживачам. Наразі ціна на електроенергію для населення має становити 6 грн за кВт•год, що у чотири рази перевищує поточний тариф.

Про це в інтерв'ю «ЕнергоБізнесу» заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

Він зазначив, що економічно обґрунтованою ціною на електроенергію для населення є 6 грн за кВт•год. Зараз же вона становить 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 250 кВт-год на місяць.

Костянтин Ущаповський наголосив, що фіксований тариф для населення сприяє збільшенню боргів перед державними виробниками електроенергії, оскільки «Енергоатом» та «Укргідроенерго» не мають фінансового ресурсу для виконання покладених на них спеціальних обов’язків для утримування фіксованої ціни для населення на чинному рівні.

Водночас, голова НКРЕКП зауважив, що прогнозування цін для побутових споживачів електроенергії потребує детальних та зважених розрахунків, а тому питання щодо зміни тарифів потребує глибокого вивчення та ретельного аналізу.

Нагадаємо, у Міненерго розповіли, коли і на скільки виросте вартість електроенергії в Україні.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: pexels

0
0