«УніверCheck» про Маріуполь: випуск-реквієм від Олександра та Лери Педан (ВІДЕО)

Черговий випуск проєкту «УніверCheck» на каналі ПЕДАН МОЖЕ від Олександра та Лери Педан, присвячений Маріуполю. Автори програми зізнаються, що це найважчий епізод проєкту.

«Ми довго думали, чи випускати його в ефір, адже переглядати це відео було дуже важко. Випуск покликаний нагадати про місто-мученик, вщент знищене росією. Ніколи не забудемо та не пробачимо,» — говориться в описі до відео.

«УніверCheck» — це освітній тревел про українські виші. Проєкт нараховує 10 програм, у яких Олександр і Лера Педан розкривають особливість кожного університету, показують навчальний процес та корпуси, гуртожитки, гуляють українськими містами, показують потенціал для роботи та активності в кожному населеному пункті, а також роблять чесні висновки, якими діляться з глядачами.

Звісно, автори показують й те, як війна змінила українські університети та міста загалом. Але водночас прагнуть, аби глядачі пам’ятали Україну такою ж квітучою та гарною, як на відео, що знімалися протягом останнього року.

Команда «УніверCheck» відвідала Маріуполь у жовтні минулого року. Тоді всі, хто працював над програмою, були вражені, як місто відбудувалося та модернізувалося після руйнувань, вчинених росією.

Ведучі проєкту Олександр і Лера Педан побували в Приазовському державному технічному університеті та Українській академії лідерства, прогулялися набережною і замилувалися красою вечірнього міста.

Я бував у Маріуполі безліч разів, і з кожним приїздом зауважував, як воно кращає! — каже Олександр. — Останні зйомки ми провели якраз на тій самій площі перед драматичним театром, де за кілька місяців налякані місцеві напишуть слово «Діти», і яке не зупинить рашистів…

У Маріуполі команда проєкту познайомилася з місцевим хлопцем Іллею. Він був і залишається студентом Приазовського державного технічного університету. Бо навіть попри окупацію міста і знищену будівлю, виш продовжує працювати і чекає на абітурієнтів.

Олександр, Лера та студент ПДТУ Ілля

За мирних часів Ілля захоплено розхвалював свій університет, під час війни він першим написав команді проєкту з проханням опублікувати випуск про Маріуполь.

Найбільше сумнівів у нас викликав Маріуполь і Приазовський технічний університет, — зізнається телеведучий Олександр Педан. — Ті кадри, які ми відзняли до війни, і те, що рашисти зробити з Маріуполем, не відповідають одне одному. Тож ми вагалися, чи варто публікувати цей випуск і вчергове тригерити українців. Але нам написав Ілля з проханням показати його рідне місто таким, яким воно було раніше. Ми не посміли відмовити.

Будівля ПДТУ в Маріуполі після ворожих обстрілів.

Сам Ілля залишався у Маріуполі до березня. Коли його сім'я зрозуміла, що ситуація ставатиме все більш небезпечна, наважилася на виїзд.

Автівку батьків повністю побило осколками під час обстрілів, але нам пощастило — моя стояла трохи далі, тому вціліла, — розповідає герой проєкту «УніверCheck» — маріуполець Ілля. — Тоді єдиним варіантом евакуюватися було їхати на власному автомобілі. Не було ні автобусів, ні потягів. Люди підбирали одне одного, пакували речі в машини, які були незаповнені.

Будинок Іллі.

Ілля.

Авто Іллі.

Квартира хлопця також зруйнована. Це родина Іллі дізналася зі світлин і відео з інтернету. Знищена будівля Приазовського державного технічного університету, студентом якого є Ілля. Але стіни — не люди, каже хлопець. Тому виш продовжує роботу і готується приймати абітурієнтів.

Університет переїхав у Дніпро. Адміністрація і приймальна комісія працює в приміщенні «Дніпровської політехніки», — каже студент ПДТУ. — Першочергово після евакуації ми намагалися сконтактуватися з викладачами і студентами, аби дізнатися, хто живий, хто на зв’язку. Наразі відомо про загибель шести викладачів і п’ятьох студентів, але все ще залишаються люди, з якими не вдалося сконтактуватися, тому їхня доля нам не відома.

Лише в Дніпрі функціонує єдиний легітимний Приазовський державний технічний університет. У Маріуполі шахраї із псевдореспублік видають себе за ПДТУ, але це фейковий виш, який не має нічого спільного з МОН, не може забезпечити ані освіти, ані жодних легітимних дипломів.

Під час інтерв'ю з хлопцем Олександру Педану важко було зберігати спокій, і він навіть заплакав. Такі ж емоції були і в маріупольського студента — героя проєкту «УніверCheck».

Переглянути випуск освітнього тревел-проєкту «УніверCheck» про Маріуполь можна на YouTube. Дізнатися більше про роботу вишу та вступну кампанію-2022 можна в університетських спільнотах у Telegram або Instagram.

Нагадаємо, що раніше Донбас24 писав про «Обличчя Азовсталі»: проєкт про тих, кого боїться роспропаганда.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: надані героями матеріалу

1
0