Україна планує будувати нову станцію замість Каховської ГЕС — на це піде п’ять років

Роботи почнуться після деокупації лівобережної Херсонщини

Росіяни повністю зруйнували Каховську гідроелектростанцію, і відновити її вже неможливо. Замість неї Україні доведеться будувати нову ГЕС.

Про це розповів генеральний директор держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота в інтервʼю для Forbes. Він зазначив, що плани з будівництва вже є, і приблизні підрахунки його вартості — також.

«Зараз ми економимо воду у верхніх водосховищах. Після деокупації Каховки, що станеться найближчим часом, ми побудуємо тимчасову греблю і швидко наповнимо Каховське водосховище водою з верхніх водосховищ. На цю роботу нам потрібен буде місяць. Ми вже розробляємо проєктні рішення», — розповів Ігор Сирота.

Після цього на місці Каховської ГЕС побудують нову станцію. Ці питання вже обговорили з проєктним інститутом, до України звернулися будівельники з Італії і Туреччини. За попередніми підрахунками, на будівництво ГЕС знадобиться від $ 800 млн до $ 1 млрд. Крім цього, треба буде відновлювати мостовий і залізничний перехід. На все це піде п’ять років безперервної роботи.

Генеральний директор держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота зазначив, що Каховська ГЕС була дуже важливою для України. Її водосховище надавало воду величезній кількості людей і підприємств. Крім того, вона мала стабілізуючу роль для енергосистеми.

Нагадаємо, через підрив Каховської ГЕС є ризик зникнення багатьох червонокнижних тварин. Крім того, оголення значних площ піщаного або піщано-мулистого дна може викликати піщані бурі.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

Фото: з відкритих джерел

0
0