У День Миколи Теплого не можна відмовляти нікому, хто попросить про допомогу

22 травня краще не стригти волосся і брати в руки гострі предмети

22 травня віряни України відзначають свято «літнього Миколи». Саме так у народі називають перенесення мощей святого Миколая Чудотворця до Бара з Мири Лікійської Ця подія відбулася 1087 року. Святий Миколай вважався покровителем моряків. Особливо шанували його козаки, які обов’язково молилися Чудотворцю, перш ніж вирушити в мандрівку морем. Вважалося, якщо не звернешся до святого, точно загинеш у водах.

Історія і традиції

«В кожнім році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи (19 грудня) не буває тепла ніколи», — каже народне прислів'я. День Миколи Теплого — одне з найпопулярніших свят у народі. Встановлене воно з нагоди перенесення у 1087 р. мощів святого Миколи Чудотворця з лікійського міста Мири в Малій Азії до італійського міста Бара. На цій події був присутній невідомий українець, як припускають, переяславський єпископ Єфрем, який і запровадив наприкінці IX століття відзначення цього дня.

Відомо, що святий Микола народився у 260 р. в місті Патарах у Малій Азії. Був архієпископом Мира, брав участь у І Вселенському соборі. В сказаннях про його життя говориться, що він міг зціляти сліпих і глухих, допомагав бідним, відвертав від них усілякі нещастя і взагалі прославився багатьма дивами. Помер у 343 р.

Вважалося, що з цього дня починали добре рости трави, а тому худобі починалося роздолля з кормами. Цього дня слід сходити до церкви і помолитися святому Миколаю. Можна попросити його про благополуччя або здоров’я. Також, немає заборони на працю, навпаки, вона навіть вітається. Прийнято займатися генеральним прибиранням. Від цього дня починали стригти овець і сіяти гречку, тож склалася приповідка: До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!

Молитви до Святого Миколи

Для отримання захисту від святого, а також перед будь-якою важливою подією, варто читати таку молитву:

О всеблагий отче наш Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто з вірою звертається під захист твій і щирою молитвою благає тебе: поспіши й захисти отару Христову від вовків, що гублять її. Україну нашу і всяку країну християнську, і весь світ захисти і збережи святими твоїми молитвами від землетрусу, наступу чужинців і народних заколотів, міжусобиці; від голоду, пошесті, потопу, вогню, меча і наглої смерті всяку людину захисти. І як помилував ти трьох мужів, що у в’язниці сиділи, та спас їх від гніву царського й кари смертної, так помилуй і нас, що розумом, словом і ділом у темряві гріхів перебуваємо. Спаси нас від гніву Божого й вічної кари: щоб твоїм заступництвом і поміччю та Своєю благодаттю й милосердям подав нам Христос Бог тихо і без гріха прожити на цім світі, і не засудив нас стояти ліворуч, а сподобив стати праворуч з усіма святими. Амінь.

Молитва до святого Миколи Чудотворця на здійснення будь-якого бажання:

Чудотворець Миколай, допоможи мені в бажаннях моїх тлінних. Не гнівайся на прохання зухвале, але і не покинь мене в справах суєтних. Що на благо тих, хто забажав, виконай своєю милістю. Якщо погане хочу, відверни лихо. Нехай всі бажання праведні здійсняться, а життя моє щастям наповниться. Хай буде воля твоя, амінь.

Молитва до Миколая про здоров’я, яку читають 22 травня:

Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворець! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і хворобу, ти своїм заступництвом визволяв від смерті, ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю тебе, помічника тих, що є в горі і нужді теперішнього життя: поспіши й до мене із своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошесті, від тяжкої хвороби і несподіваної смерті. Оберігай мене через ціле моє життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічності. Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я опинився навіки в небі, разом з тобою, де буду прославляти й величати Боже милосердя. Амінь.

Що цього дня не можна робити?

  • Не слід сваритися і ображатися
  • Небажано витрачати багато грошей
  • Не рекомендують байдикувати
  • Не можна стригтися на Миколая Чудотворця. Цього дня була заборона брати до рук ножиці.
  • На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за відмову допомогти нужденним 7 років родина терпітиме злидні і лиха.
  • Не слід тримати борг до цього дня. Наші предки вірили, що тоді не буде фінансів ще цілий рік. Тому краще всі борги роздати до свята.

Основні народні прикмети 22 травня?

  • Якщо ллє дощ, урожай буде багатим
  • Квакають жаби — добре вродить овес
  • Якщо цвіте вільха, можна сіяти гречку.

Хто цього дня відзначає День Ангела?

22 травня іменини святкують: Микола, Христофор, Дімітрій, Василій, Ісайя, Йосип, Олена, Юлія, Роман, Ян.

Текст підготовлено за наступними джерелами: glavcom.ua, tsn.ua

Раніше Донбас24 розповідав, як доглядати за петуніями.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.
ФОТО: з відкритих джерел

1
0