Стрітення Господнє 2023 — коли святкують та яких традицій слід дотримуватися

Стрітення Господнє символізує зустріч Бога з людством та довгоочікуваний прихід весни

Незабаром віряни святкуватимуть одну з важливих дат у церковному календарі - Стрітення Господнє. У часи язичництва це свято знаменувало зустріч суворої зими з теплою весною. Пізніше воно набуло релігійного сенсу. Саме цього дня відбулася зустріч немовляти Христа зі старцем Симеоном, який представив Спасителя світові. Він уособлював все людство, тому що він чекав пришестя Христа і згідно із переказами жив близько 300 років. До цієї дати готуються заздалегідь, тому важливо знати, коли саме у 2023 році відбудеться святкування Стрітення Господнього та яких традицій слід дотримуватися.


Коли святкуватимуть Стрітення у 2023 році?

Це свято не є перехідним і завжди святкується на 40-й день після Різдва Христового. Тому кожен вірянин може самостійно вирахувати цю дату. Виходить, що 2023 року Стрітення Господнє святкуватимуть у середу, 15 лютого.

Що означає це свято?

Слово «стрітення» перекладається як «зустріч, яка описує значущу та важливу подію в житті Ісуса Христа». Описана вона в Євангелії від Луки. Згідно з біблійними писаннями на сороковий день після народження батьки принесли Ісуса Христа до храму для причастя. Коли вони несли немовля, їм зустрівся старець Симеон Богоприємець, який жив уже III століття, але Господь ніяк не хотів забирати його до себе. За цей час Симеон написав і переклав чимало релігійних праць. В одній із таких праць він прочитав пророцтво, що Діва Марія отримає непорочне зачаття і народить Спасителя. Того ж дня зійшов Ангел з небес і підтвердив, що ця інформація правдива. А ще сказав, що в день, коли старець побачить істинного Спасителя, його душа покине тіло і відправиться до раю. Літописець, побачивши пару з немовлям, одразу взяв малюка на руки, підняв над головою і проголосив Спасителем людського роду. Після цього помер. Бачила все на власні очі Анна-пророчиця. Вона підтвердила, що це і є Син Божий та майбутній Спаситель. Вклонилася старенька малюкові і пішла до Єрусалима, розповідаючи по дорозі про радість.


Які існують традиції святкування?

Загалом свято Стрітення Господнього потрібно святкувати в гарному настрої та гармонії з собою. Цього дня обов’язково потрібно відвідати храм, де проводиться святкова літургія. Потім слід освятити свічки, а з храму додому слід взяти трішки свяченої води. Свічки мали лікувальную силу. Вважається, поки Стрітенська свічка горить, вона здатна захищати людину від хвороб, бід і всіляких негараздів. Коли ж вона догорить, її краще віднести назад до церкви. Чудодійною на свято вважається і вода, яку використовували для зняття пристріту і лікування важкохворих. Наші предки обов’язково нею обприскували будинок та окропляли худобу. Раніше віряни також проводили хресну ходу з іконами Стрітення. Також збиралися за святковим столом та запрошували до нього родичів, друзів, знайомих.

За словами релігієзнавця Ігоря Козловського, цей день для слов’ян символізував прихід весни. На Стрітення проводили ворожіння: виставляли на вулицю тарілку із зерном на ніч і чекали, якщо зранку на зерні буде роса, — буде врожай, якщо зерно буде сухе — то буде поганий врожай. Цього дня потрібно пробачити всі образи, повернути борги. Після свята займалися весняними справами — переганяли худобу, білили дерева, готувалися до посіву.

Яку молитву важливо прочитати на Стрітення Господнє?

Є одна молитва, яку слід прочитати на це велике свято. Вважається, що має сильну дію і здатна очистити ваш дім від зла і негативу.

«Господи Ісусе Христе, Єдинородний Сину і Слово Боже, ще в давнину пророками бачений, ніби дзеркальцем у ворожінні, в останній час плоттю від Пресвятої Діви Марії нетлінно народжений і в сороковий день в Святилище, назустріч всьому світу від Тієї, яка Немовля на руках носила, явлений і в обіймах праведного Симеона на спасіння всім сущим від Адама! Преславно і пресвітло Тебе на руках Богоматері у храм Господній принесено і від святого старця Божественне стрітення Твоє! Сьогодні веселяться небеса і радіє земля, яка бачила шлях Твій, Боже, шлях Бога нашого Царя. Древній Мойсей сходить бачити славу Твою, але не побачить Обличчя Твого, зате Ти дав йому копію Свою.

У пресвітлий день цього Стрітення Твого Ти явив єси Себе людиною у святі, сяючи невимовним Світлом Божества, так разом із Симеоном, який бачить Тебе лицем до лиця і руками прийнявши Тебе, і прийме в обійми свої, так пізнають Тебе Бога у плоті, який прийшов. Цього заради прославляємо невимовне полегшення і велике чоловіколюбство Твоє, бо Твоїм пришестям дав єси нині небесну радість занепалого з давен роду людського: Ти бо праведним судом Своїм вигнав єси прабатьків наших з раю насолоди в світі цьому, нині ж помилував єси і нас і бо відкрив нам райські обителі і звернув єси плач наш на радість, та занепалий Адам, який до того вже так не соромиться Тебе за непослух і більше так не буде ховатися Обличчя Твого, Тобою бо хто покликаний, бо Ти прийшов нині та візьмеш на Собі гріх його, так омивши його Своєю Кров’ю та одягнувши його наге єство в ризу спасіння і одяг веселощів і прикрасивши його наречену красою.

Нам же всім Божественне Твоє Стрітення згадуючим, уподоб з мудрими дівами піднесеними на Стрітення Твоє, Небесному Нареченому нашому, з запаленими світильниками віри, любові і чистоти, так побачимо очима віри Божественне Лице Твоє та приймем Тебе в душевні обійми свої, і так понесемо Тебе в серці в усі дні життя свого, так будучи нам у Бозі і ми в люді Твої. В останній і страшний день Пришестя Твого, коли всі святі повиходять на останнє велике Стрітення Твоє на повітрі, сподоб і нас побачити Тебе та так завжди з Господом перебувати. Слава Милосердю Твоєму, Слава Царству Твоєму, Слава розсуду Твоєму, Единий Человіколюбче, бо Твоє є Царство, і Сила, і Слава з Безпочатковим Твоїм Отцем і Пресвятим, і Благим, і Животворящим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь".


Текст підготовлено за наступними джерелами: tsn.ua, unian.ua.

Раніше Донбас24 розповідав, на кого за китайським гороскопом чекає щастя в коханні, а на кого успіхи в кар'єрі.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

1
0