Наступ на Бахмут — Росія перебільшує свої успіхи

Російські джерела заявляють про захоплення населених пунктів поблизу міста, але поки що підтверджень просування немає

Нещодавні заяви окупантів про успіхи поблизу Бахмута не свідчать про неминуче оточення міста російськими військами. Крім того, офіційних підтверджень просування поки що немає, і частина інформації може бути фальшивою.

Про це пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни у своєму останньому звіті.

Так, за повідомленнями інституту, геолокаційні зображення вказують, що російські війська, ймовірно, захопили Озарянівку, яка знаходиться в 15 км на південний захід від Бахмута.

«Численні російські джерела стверджували, що російські війська також захопили Курдюмівку (13 км на південний захід від Бахмута), Кліщіївку (7 км на південний захід від Бахмута), Андріївку (10 км на південний захід від Бахмута), Зеленопілля (13 км на південь від Бахмута), Підгороднє (5 км на північний схід від Бахмута) та Спірне (30 км на північний схід від Бахмута) з наміром оточити Бахмут з півдня та сходу. Проте, наразі немає відкритих джерел, які підтверджують ці твердження», — зазначають аналітики Інституту вивчення війни.

Вони наголошують, що росіяни з жовтня поширюють фальшиві заяви щодо здобутків навколо Бахмута, тож і нова інформація може виявитися неправдивою.

Проте, як зазначають в ISW, навіть якщо російським військам справді вдалося встановити контроль над населеними пунктами на південь від Бахмута, ці досягнення не загрожують критично важливим маршрутам T0513 (Бахмут —Сіверськ) і T0504 (Бахмут — Костянтинівка), які є основними наземними шляхами до міста.

Крім того, існує мережа менших сільських доріг, які з'єднуються з Бахмутом через північний захід міста.

«Заявлені російські позиції, найближчі до Бахмута в Кліщіївці та Підгородному, ведуть безпосередньо до підготовленої української оборони в Бахмуті та його західних і північних селах-супутниках. Російським військам у Кліщіївці, щоб просунутися далі, довелося б подолати три кілометри полів з невеликим прикриттям і маскуванням», — зазначають аналітики Інституту. — А вони, в їх нинішньому деградованому стані, скоріше за все, не зможуть швидко виконати це завдання".

Таким чином, заявлене Росією просування навколо Бахмута протягом 27 і 28 листопада навряд чи спричинить швидкий оперативний ефект.

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, як та коли перші заморозки на Донбасі змінять хід бойових дій.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

0
0