Наскільки дорого зняти житло у Західній Україні: ціни для переселенців

Повномасштабне вторгнення рф в Україну змусило українців шукати прихисток у містах Західної України

З початку війни ціни на житло стали найвищими у Західній Україні, що зробило фінансове становище переселенців ще більш важким. Тоді частина українців поїхала далі — в країни ЄС, частина повернулася в травні у свої будинки та квартири в центральній частині України. Частково переселенців розселили в гуртожитки, модульні містечка та інші варіанти розміщення. До кінця квітня і початку травня ситуація стабілізувалася, а в червні вартість оренди опустилася майже до довоєнних рівнів. Насправді, орендувати однокімнатну квартиру в місті за 12−15 тисяч гривень, якщо за 10 тисяч можна було зняти цілий будинок на дві сім'ї за містом, і дійсно не мало сенсу. Але напередодні навчального року переселенці знову почали шукати житло в західних областях. Ми вирішили з’ясувати, які міста в Західній Україні сьогодні мають найбільший попит та скільки там коштує житло.

Чому переселенці знову шукають житло у містах Західної України?

У серпні українці знову почали шукати житло в західних областях України. Адже умови для українських біженців в деяких країнах Європи змінюються і люди не хочуть там залишатися. Але повернутися у квартири в більш небезпечних регіонах не ризикують, а відповідно — знову шукають житло в західних областях.

Ще одна причина — початок нового навчального року, і батьки замислюються про те, де діти зможуть вчитися з 1 вересня. Школи працюватимуть в більш безпечних областях — на заході країни.

Також слід враховувати, що українці навесні шукали житло дешевше і часто вибирали на літо заміські будинки та будиночки в селах, які не зовсім підходять для комфортного проживання в холодний період. Тому у серпні почали шукати квартири в місті, де можна працювати, вчитися і пережити зиму в більш відповідних умовах.

Які міста в Західній Україні обирають переселенці?

Найбільший попит наразі мають всі обласні центри на заході країни — Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Хмельницький, Ужгород, Рівне і вся Волинь.

У Чернівці їдуть біженці з Харкова, Миколаєва. Основна причина — близькість кордону з Румунією (всього 30 км). Тим більше, що Чернівецька область стала єдиною, в яку з початку війни не прилітали ракети. Українці планують залишатися в Чернівцях до весни й вже готуються відправляти дітей в місцеві дитячі садки та школи.

Дуже популярним є і Ужгород. Головна причина — близькість кордону з ЄС. Сюди їдуть жителі Запоріжжя, Дніпра, Нікополя та інших регіонів. Ще одна причина — університети з інших регіонів переводять свої навчальні заклади саме на Закарпаття, а слідом за ними їдуть і студенти, які орендують житло.

У Львові зараз ринок житла відносно спокійний. Біженці зі сходу і півдня країни зазвичай їдуть через Львів транзитом і відправляються далі — в країни ЄС. Приїжджають переселенці з Херсонської, Запорізької та Донецької областей, але їх небагато.

В Івано-Франківськ, Хмельницький та Рівне українці їдуть з усіх куточків країни, але поки що на ринку пропозицій достатньо. Багато квартир здається за цілком прийнятними цінами, але великим попитом користуються бюджетні варіанти. Квартири в новобудовах знімають дуже неохоче.

Сьогодні найнижчий попит має Луцьк. Хоча у перші тижні війни сюди їхали кияни — дорога займала 4 години максимум. Попит, за словами місцевих рієлторів, є і зараз, але ажіотажу немає. Багатьох переселнців лякає ризик вторгнення з боку Білорусі. Але у місцевих жителів такого панічного настрою немає.

Які ціни на житло в містах Західної України зараз та як вони змінюватимуться?

Проаналізуваши опубліковані оголошення з olx.ua, можна дійсти висновку, що ціни знову підскочили.

Однокімнатну квартиру в Чернівцях можна зняти як за 7 тис. грн так і за 10−15 тисяч. Все залежить від розташування та стану квартири. Більш сучасна квартира і житло в новобудові може коштувати і 20 тисяч (при цьому теж однокімнатна) і це без урахування комунальних послуг. Двокімнатна в старому фонді — від 11 тисяч гривень, новіша — 18−25 тис. грн.

Однак, на думку експертів ціни не будуть більше рости, адже людям просто не буде чим платити.

«В деяких містах Західної України ціни знову підняли, але це на на недовгий час, адже люди самі зацікавлені, щоб взимку їхні квартири не стояли порожніми. І, звичайно, все залежить від курсу долара. Також слід пам’ятати, що в центрах західних міст і до війни оренда була недешевою, тому краще обирати варіанти на околицях», — зауважив ріелтор з Чернівців Ігор Барташ.

І, дійсно, на околицях квартири набагато дешевші. Зокрема, на околицях Ужгорода можна знайти квартиру за 5−7 тисяч гривень на місяць. Квартира в новобудові та з ремонтом обійдеться вже в 14−20 тисяч грн в місяць. Двокімнатну квартиру можна знайти і за 11 тисяч грн у віддалених від центру районах та від 22 тис. в центрі міста. Приватні будинки знайти не так легко, але й ціни дуже «кусаються». Так, знімати будиночок біля міста вийде в 30−50 тис. грн на місяць. І це без комунальних!

Ціни на житло у Львові дуже різні, від 7−8 тисяч гривень за однокімнатну в багатоповерхівці до 20 тисяч в новобудові. Втім потенційні орендарі віддають перевагу житлу економ-класу. Двокімнатні стартують від 10 тисяч гривень і доходять до 16 тисяч. Не забувайте, що це без урахування комунальних послуг.

Досить невисокі ціни наразі в Хмельницькому та Івано-Франківську. Так, однокімнатну квартиру (з невеличким ремонтом) можна знайти за 4500, в новобудові від 10 000 грн.

Найнижчі ціни пропонуються в Луцьку. Зокрема, бюджетну маленьку однокімнатну квартиру здають за 3 тисячі гривень, трохи більше площею — від 5 тисяч гривень. Двокімнатні — від 6 тисяч гривень. При цьому знайти квартиру за такі ціни можна і в центрі міста.

Нагадаємо раніше, Донбас24 розповідав, що Норвегія виділить Україні допомогу на закупівлю газу.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел.

5
0