На який строк надається відстрочка від призову — роз’яснення юриста

Закон визначає перелік обставин, за яких чоловіків не можуть мобілізувати

Деякі військовозобов'язані українці мають відстрочку від призову — вона надається за станом здоров’я, через сімейні та інші обставини. Наприклад, мобілізувати не можуть людину з інвалідністю, батька, який виховує трьох дітей або чоловіка, який одружений на жінці з інвалідності. Повний перелік підстав для надання відстрочки можна переглянути у 23 статті Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

На своїй сторінці у Facebook адвокатка Дар’я Тарасенко розповіла, на який термін надається право на відстрочку і чи можуть це питання визначати військкомати. Вона зазначила, що відстрочка діє доти, доки чоловік відповідає обставинам, наведеним у законі — в цей час він може піти на службу лише за власним бажанням.

«Наприклад, якщо чоловік має інвалідність, поки вона діє, він має відстрочку. Якщо інвалідність надали на рік, а через рік її не подовжили, то по закінченню року чоловік може бути призваним на службу, — розповідає Дар’я Тарасенко. — Якщо підстава — інвалідність дружини, вона діє, поки він перебуває у шлюбі з цією жінкою і вона має інвалідність. Коли ми говоримо про 1 або 2 групу інвалідності одного з батьків дружини, підстава зберігається, доки чоловік у шлюбі, а жінка має у живих одного з батьків, в якого встановлена 1 або 2 група інвалідності».

Право на відстрочку існує в силу прямого припису закону, тому військкомати не можуть його надавати чи ні, підкреслює юристка. Але військовозобов'язані повинні надати документи, які є підтвердженням підстав відстрочки від призову.

«Оскільки неможливо заздалегідь спрогнозувати, скільки триватиме період відстрочки (наприклад, чоловік може розлучитися з дружиною з інвалідністю), на практиці військкомат може зазначати в документах термін у декілька місяців — це означає, що після його закінчення потрібно знову документально підтвердити наявність обставини, яка зумовлює право на відстрочку. Та іноді військкомат пише у документах, що право на відстрочку є протягом всього періоду воєнного стану. В будь-якому разі, доки є підстава для відстрочки, чоловік не може бути призваний на військову службу», — пояснює Дар’я Тарасенко.

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав, які причини дозволяють не приходити у військкомат після вручення повістки.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

0
0