Курс долара та інфляція: експерт розповів, що буде з валютою та цінами в Україні (ВІДЕО)

Курс гривні значно знизився відносно іноземних валют, скоріше через дії спекулянтів, ніж з об'єктивних причин

Економіка України зараз опинилася у повній залежності від військових дій на території нашої країни. Національний банк України ще в кінці лютого заморозив курс гривні до іноземних валют, але на чорному та сірому ринках коливання курсу змушують нервувати усіх жителів нашої країни. До хвилювань на тлі курсу валют додалася ще й інфляція.

Про те, чого чекати від курсу валют та що буде з цінами в Україні найближчим часом, економічний експерт Сергій Фурса розповів під час ефіру телеканалу «Донбас24».

Курс долара в Україні

Курс гривні відносно долара та євро значно знизився протягом останніх трьох місяців. Сергій Фурса наголошує, що офіційний курс буде зафіксований. Але коли мова йде про курс на сірому та чорному ринку, то його прогнозувати дуже важко, бо зараз ми всі живемо у режимі емоційних гойдалок, а це впливає на курс та може підігрівати спекуляції.

«Спочатку чисто на спекуляціях розігнали курс з 33−34 грн до 39 грн за долар, використавши для цього фразу голови Нацбанку про те, що регулятор збирається відпустити курс долара. Але, оскільки спекуляції були на порожньому місці, то курс повернувся до рівня 35 грн за долар», — зазначає Сергій Фурса.

За його словами, подальша динаміка курсу залежить від багатьох факторів. Він наголошує, що офіційний курс валют в Україні буде триматися на одному рівні, а курс чорного та сірого ринків залежить від перебігу бойових дій та від повноти західної підтримки. Зокрема, від того, скільки коштів ми отримаємо найближчим часом. Крім того, курс залежить і від того, чи вдасться розблокувати порти, тому що їх розблокування означає повноцінний експорт і набагато більше доларів, які зайдуть у країну.

Інфляція в Україні

Експерт говорить, що зростання цін цього року буде значним. Він наголошує, що інфляційні очікування складають близько 20−25%.

За словами Сергія Фурси, зростання цін в Україні залежить від інфляції у світі, яка стала рекордною за останні 40 років. У США вона уже досягла 8%.

«Частково ми імпортуємо інфляцію, а частково вона виникає через проблеми з логістикою на тлі війни. Наприклад, проблема з бензином. Проблеми є у всьому світі, але в Україні є ще й дефіцит, що також впливає на зростання цін. Тому цього року ціни зростають найбільше за останні 5−7 років. Востаннє ми мали вищу інфляцію у 2015 році, коли вона сягала 46%», — зазначає економіст.

Експерт також висловлює надію на те, що після того, як Нацбанк підняв облікову ставку до 25%, уряд піде на такий же крок та підніме дохідність військових облігацій. Він вважає, що це дасть можливість хоч якось боротися з інфляцією тим, у кого є гривневі накопичення.

Раніше donbas24 розповідав, чи варто українцям чекати підвищення зарплат найближчим часом.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

Фото: economy.24tv.ua

0
0