Іринин день — основні прикмети і заборони свята

29 квітня краще нічого не виносити з дому

Православні віряни і греко-католики 29 квітня відзначають церковне свято на честь мучениць Ірини, Агапії та Хіонії. Вважається, що будь-яка посаджена в Іринин день рослина обов’язково приживеться і дасть багатий урожай. Водночас ця дата вважається найбільш сприятливою для посадки капусти і огірків. Також це дуже вдалий день для посадки дерев в саду.

Історія і традиції свята

За переказами мучениці Агапія, Ірина і Хіонія були сестрами і жили недалеко від італійського міста Аквилеї наприкінці III століття. Вони осиротіли в юному віці, після чого вирішили не шукати собі чоловіків, і присвятили себе Богу. Під час відвідування імператором Діоклетіаном Аквилеї, він почав гоніння на християн, і незабаром місцеві в’язниці були заповненими вщент. Серед них були Агапія, Ірина і Хіонія. Дівчата витримали страшні тортури, але не відступили від віри. У 304 році Агапія і Хіонія загинули на вогнищі, а Ірину застрелили з лука. Тіла мучениць були поховані святою Анастасією Узорешительницею.

Цього дня на стіл обов’язково потрібно поставити страви з капустою. За народними повір'ями, щоб дитина росла здоровою і міцною, слід нагодувати її капустяною стравою. Відомо, що наші предки прикладали листя капусти до опіків і ран. На городі цього дня займаються пересадкою розсади у відкритий ґрунт. Травники 29 квітня вирушали до лісу або на луг на збирання лікарських рослин. Зазвичай до цієї дати вже з’являлися такі цілющі рослини, як медунка, мати-й-мачуха, звіробій, дика ромашка, барвінок. Трави засушували та зберігали в сухому місці.

Основні народні прикмети 29 квітня

  • Грім цього дня обіцяє гарний урожай зерна.
  • За народними віруваннями, посадити калину 29 квітня — до міцного здоров’я, яблуню — до згоди в сім'ї, чорну смородину — до грошей.
  • Якщо багато хрущів з’явилося, буде посушлива погода.
  • Зацвіла вільха — час сіяти гречку і кукурудзу.
  • Будь-яка посаджена 29 квітня рослина обов’язково приживеться і дасть чудовий урожай.
  • Якщо день сонячний, то можна садити капусту.

Що цього дня не можна робити?

— 29 квітня не можна нічого виносити з дому і позичати, інакше в будинку не буде благополуччя.

— Дитину віком до 1 року не варто показувати незнайомцям, інакше наврочать.

Хто 29 квітня відзначає День Ангела?

Цього дня іменини святкують: Галина, Ірина, Леонід, Богуслав, Роберт.

Текст підготовлено за наступними джерелами: unian.ua, tsn.ua

Раніше Донбас24 розповідав, як оздоровити рослини вдома.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

1
0