Довідка про інвалідність для біженців: в МОЗ пояснили, як отримати

Українці можуть отримати довідку, знаходячись і за кордоном

Після початку повномасштабного вторгнення мільйони українців покинули свої домівки через бойові дії. Але багато людей переїхали не просто в іншу область, а й зовсім покинули Україну, знаходячись в статусі біженців у Європі. І деякі з них стискаються з тим, що треба отримати якийсь папірець, як наприклад, довідку про інвалідність.

В Міністерстві охорони здоров’я України пояснили, як можна отримати довідку про інвалідність, знаходячись за кордоном, передає Донбас24.

Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які перебувають за кордоном, МСЕК здійснюють також заочно, повідомили в міністерстві.

«Якщо ви перебуваєте за кордоном, надішліть необхідні медичні документи своєму сімейному або лікуючому лікарю на території України для оформлення форми 088/о „Направлення на МСЕК“. Звертаємо увагу, що всі надіслані документи мають бути складені українською мовою», — зазначили в МОЗ.

Після цього пакет документів буде розглядати лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням українця скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи і встановлення інвалідності. Якщо біженець не може прибути на огляд, то МСЕК ухвалює рішення про інвалідність на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я.

Зазначається, якщо у людини завершився термін дії довідки про інвалідність під час військового стану і людина знаходиться за кордоном, то вона автоматично продовжується. Довідка буде діяти до кінця воєнного стану і ще шість місяців після його скасування.

А якщо дитині, яка має інвалідність і перебуває за кордоном, виповнюється 18 років, вона має пройти МСЕК, адже критерії для дітей різняться від критеріїв інвалідності для дорослих.

«У такому разі дитина має пройти обстеження за кордоном, потім потрібно перекласти усі медичні документи українською мовою і направити їх сімейному чи лікуючому лікарю в Україну. Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК направить документи на МСЕК для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності», — додали в міністерстві.

Раніше Донбас24 повідомляв, що МОЗ опублікувало роз’яснення, як оскаржити протягом місяця рішення МСЕК.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел
0
0