Докази свідчать про те, що росіяни навмисно пошкодили Каховську ГЕС — ISW

У заявах офіційних осіб США та Європи йдеться, що росіяни мали інтерес у затопленні нижньої течії Дніпра

У Інституті вивчення війни аналізують підрив Каховської гідроелектростанції, який стався вчора, 6 червня, у Херсонській області. Там повідомляють, що чіткого підтвердження того, що відбулося на станції, поки що немає, але баланс доказів свідчить про те, що росіяни навмисно пошкодили греблю.

У своєму останньому звіті аналітики наголосили, що різноманітні європейські та американські офіційні особи заявили, що вони вірять у причетність Росії, і підкреслили гуманітарні наслідки повені.

Так, речник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що США досі не можуть однозначно сказати, що стало причиною руйнування греблі та наразі оцінюють повідомлення про те, що вибух спричинила Росія. NBC додатково повідомило, що США мають розвідувальні дані, які вказують на відповідальність Росії за вибух, але зараз працює над розсекреченням відповідної інформації.

«Заяви офіційних осіб США та Європи загалом узгоджуються з прогнозом ISW від жовтня 2022 року про те, що росіяни мають більший і чіткіший інтерес у затопленні нижньої течії Дніпра, незважаючи на пошкодження їхніх власних підготовлених оборонних позицій і сил, ніж українці, — розповідають в Інституті вивчення війни. — Раніше ISW оцінювало, що Україна не має матеріального інтересу в підриві дамби».

В ISW також повідомили, що Росія може використати повінь, щоб розширити річку Дніпро та ускладнити українські спроби контрнаступу через і без того складну водну структуру.

Нагадаємо, Херсон та околиці підтопило після підриву Каховської ГЕС. Як виглядають райони, вкриті водою, показали на відео.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

0
0