День Тимофія і Маври — чому цього дня не можна плакати

16 травня краще не одягати речі темного кольору

Православні віряни і греко-католики України 16 травня вшановують пам’ять мучениці Маври та її чоловіка — мученика Тимофія, читця. У народі свято має наступні назви: «Тимофій і Мавра», «Маврушка», «Мавра Молочниця», «Зелені щі». Через 20 днів після їхнього одруження мучеників піддали жахливим тортурам. За переказами у кінці їх розіп'яли на хрестах. Наші предки цього дня готували борщі і суп із зеленню.

Історія і традиції свята

Тимофій і Мавра були подружжям в III столітті, сповідували християнство, за що і постраждали за часів правління імператора Діоклетіана. Тимофій народився в селі Перапея у сім'ї священника Піколпоса, який був читцем в церковному клірі і переписував Священні книги. На святого Тимофія донесли, що в нього зберігаються християнські книжки. Його схопили і привели до правителя міста Аріана. Йому довелося прийняти чимало страшних мук і мужньо їх всіх стерпів. Потім встав і подякував Богу за те, що той наслав на нього випробування. Тоді його повісили головою донизу, до рота поклали дерев’яну палицю, а на шию прив’язали камінь. Великими були страждання Тимофія, але він все терпів. Розповіли тоді правителю, що у Тимофія є молода дружина Мавра. З нею він одружився за 20 днів до того, як його забрали на катування. Аріан наказав привести Мавру, тому що думав, що вона вмовить Тимофія зректися своєї віри. Однак свята жінка одразу визнала себе християнкою і перенесла всі страшні тортури. Навіть після казана з киплячою водою вона залишилась неушкодженою.

За традиціями цього дня жінки сіяли і висаджували у відкритий ґрунт розсаду капусти. Щоб захистити від шкідників, її обприскували святою водою. Також готували молочну кашу. Вважається, що вона додає здоров’я.

Що 16 травня не можна робити?

— Не рекомендується плакати, навіть від щастя, інакше в життя може увірватися справжня печаль. З цієї ж причини краще не надягати 16 травня темний одяг — він притягне негатив.

— Якщо хтось у цю дату попросив вас про допомогу, не можна відмовляти.

— 16 травня заборонено купувати і дарувати носові хустки. Наші предки вірили, що таке придбання стане передвісником швидкого похорону. Найбільш мінімальне зло — погіршення здоров’я і дарувальника, і одержувача хустки.

— Краще утриматися від гучних гулянь.

— 16 травня не слід сваритися зі своїми рідними та друзями.

— Чоловікам цього дня не рекомендується працювати в саду і на городі. У народі вважалося, що в іншому випадку врожай буде небагатим.

— Не слід в цей день безтурботно ставитися до молока. Якщо пролити його 16 травня, в будинок прийде біда, говорили прапрапрадіди. Тому краще взагалі не пити і не використовувати при готуванні цей продукт.

Основні народні прикмети

  • Черемуха зацвіла — чекати похолодання.
  • На дубі вже листя розпустилося, а на ясені ще ні — буде посушливе літо.
  • Якщо квітів багато, значить, влітку випаде багато опадів.
  • Вже заспівали солов'ї — отже, скоро все розквітне.
  • Рясна роса — до багатого врожаю огірків.
  • Багато роси на світанку — до погожого дня. Її відсутність говорить про швидкі дощі.
  • Гуси і качки піднімають крила, махаючи ними — до бурі.

Хто 16 травня відзначатиме День Ангела?

Цього дня іменини святкують: Микола, Павло, Петро, Тимофій, Уляна, Юліана.

Текст підготовлено за наступними джерелами: glavcom.ua, tsn.ua

Раніше Донбас24 розповідав, яким буде 2023 рік для всіх знаків зодіаку.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

2
0