День Степана — головні звичаї та прикмети свята

9 січня, віряни України вшановують пам’ять первомученика і архідиякона Стефана (Степана), який проповідував, підкріплюючи свої слова унікальними знаменнями і справжніми чудесами. У народі це свято отримало назву «Степани зимові». Також цього дня прийнято вітати пастухів.

Історія і традиції свята

Згідно з переказами, Святий Стефан (Степан) був істинним шанувальником християнської віри, який постраждав за Господа у віці 30 років. Чоловік протягом всього життя проповідував християнство і успішно перемагав іудеїв в суперечках. За це його обмовили люди, розповідаючи, що він богохульствує. Архідиякон Стефан був першим християнським мучеником, якого притягнули до суду Синедріону. Його навіть побили за проповідь про історію юдеїв, дорікаючи їм у тому, що вони женуть пророків. Під час проповіді святому з’явився Ісус, Стефан сказав про це людям, але ті закрили вуха і відвезли святого за місто, де били камінням. Від травм Стефан помер, а тіло його було залишено на поживу звірам, але його таємно поховали християни. Святого називають архідияконом, тому що він був старшим із семи дияконів, поставленими апостолами.

За традиціями, 9 січня дівчата можуть ворожити на швидке заміжжя. Одним із ворожінь є розсипати на столі насіння і попарно його перераховувати. Якщо випадає парна кількість, значить цьогоріч, можливо, вдасться знайти собі пару. Якщо ж дівчина залишилася з однією насіниною — заміж вийде нескоро. Ще одна цікава традиція дня — частування сусідів і знайомих «колядками». Дівчата до дня Степана пекли пиріжки з прісного тіста і медові пряники, а потім з ними ходили в гості. Обов’язково потрібно було спекти кілька штук у формі різних звірів.

Також цього дня вшановували пастухів: укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями. За народними переказами, 9 січня можна було влаштовуватися на роботу або кидати ту, що не подобається — роботодавець не мав права відмовити, інакше міг накликати на себе біду.

Основні народні прикмети 9 січня

— На деревах видно іній — чекати багатого врожаю хлібних культур.

— Якщо за вікном мороз і сонце, буде урожайний рік.

— Ворони гніздяться на снігу — до потепління.

— Якщо дізналися, що пастух володіє чаклунським даром, то цього дня намагалися з ним затоваришувати, щоб у сезон випасу він зберігав худобу.

— Коні поводяться неспокійно — до снігової бурі.

— Якщо на вулицях немає маленьких пташок, буде снігопад.

Що цього дня не можна робити?

  • Цього дня не варто відмовляти нужденним.
  • 9 січня забороняється брати у борг.
  • Жінкам цього дня не дозволяється займатися рукоділлям, шити і в’язати.
  • Бажано на день Степана не працювати.
  • Не слід зловживати алкоголем.
  • Наші предки 9 січня намагалися обережно поводитися з ріжучими предметами — в цю дату великий шанс отримати травму. Хліб сьогодні теж не можна різати — тільки ламати.

Хто 9 січня відзначає День Ангела?

9 січня іменини святкують Степан, Федір, Лука, Йосип, Давид, Яків, Ферапонт та Тихін.


Текст підготовлено за наступними джерелами: glavcom.ua, unian.ua.

Раніше Донбас24 розповідав, що зміниться в Україні з 1 січня 2023 року.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел.

1
0