Чи потрібні каністри святої води: в ПЦУ розповіли правду

У церкві спросували головні міфи про йорданську воду

Хрещенська вода, йорданська або богоявленська — вона набуває особливого значення, адже освячується лише раз на рік, у січні. Люди поспішають у церкви з банками води та чекають у черзі священника, аби покропив. Чи варто запасатися великою кількістю води, чи змиє вона гріхи, якщо ви скупаєтеся в ополонці та чи «сильніша» вода 18 січня…

У столичному храмі на честь Собору Київський святих спростували деякі міфи про хрещенську воду.

Чи змиває свята вода гріхи

Ні, не змиває. Як зазначають у пресслужбі парафії, обмивання в ополонці не рівноцінне духовному очищенню людини чи позбавленню здійснених гріхів.

«Освячена вода — не чарівна, але має благодатні (насамперед, для духа людини) властивості для тих, хто її з вірою приймає. Вода не змиває гріхи, бо гріх — це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від щирого серця покаятися та змінитися за допомогою Божою», — наголошують в церкві.

Чи потрібно запасати святу воду каністрами

Під час кожного великого освячення води люди масово приходять з наповненими водою бідонами, банками, пляшками та навіть каністрами. Люди вірять, що чи більше матеріальної святості вони матимуть, тим краще.

«Нема потреби запасатися водою у найбільших бідонах чи каністрах — адже той, хто принесе на водосвяття навіть найбільшу банку, але разом із темними помислами і порожнім серцем, не отримає „більшої святості“. Не від кількості води залежить святість і міра отриманих дарів Божественної благодаті, а від того, як ви наближаєтеся до Господа, від вашого способу життя, ваших змін в душі, віри, ваших справ», — зазначають у парафії.

Додається, що так само не існує поняття «розбавленої святості» під час освячення.

Чи різна вода, освячена на Святвечір та Водохреще

Як додають у пресслужбі ПЦУ, воду, освячену напередодні та в день двунадесятого свята Хрещення Господнього, називають великою агіасмою. Її освячують 18 та 19 січня. При цьому деякі люди вважають, що свята вода, освячена у ці дні, різна.

«Справа в тому, що древні християни освячували воду у Навечір'я Богоявлення, яке зараз ми святкуємо 18 січня. А Єрусалимська Церква встановила традицію на Богоявлення звершувати урочистий хід на річку Йордан і освячувати воду там — на спомин про подію Хрещення Спасителя. Тож 19 січня після літургії відбувається освячення води також на відкритих водоймах. Існує помилкова думка про те, що це різні за значенням води. НІ! Чин освячення однаковий і 18-го, і 19-го січня, тому вся освячена вода в ці дні є агіасмою», — пояснюють значення богоявленської води.

Нагадаємо, що на Хрещення Господнє, 19 січня, синоптики прогнозують аномально теплу погоду.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

0
0