Чи можуть вручити повістку людині з інвалідністю — відповідь юриста

Військкомати мають право викликати всіх чоловіків, щоб уточнити дані та перевірити документи

Часом люди обурюються, коли повістки отримують навіть люди з інвалідністю — нещодавно у мережі опублікували відео, де до військкомату викликали повністю незрячого чоловіка. Проте, повістка не означає обов’язкове відправлення на фронт.

Як зазначає на своїй сторінці в Facebook адвокатка Дар’я Тарасенко, повістки можуть видавати усім чоловікам, незалежно від стану здоров’я та придатності до служби. Це потрібно, щоб уточнити інформацію про людину.

«У врученні повістки немає нічого протиправного. Повістки бувають різні і перша, яку отримують чоловіки — це повістка про уточнення даних. Задача військкомату — мати список всіх чоловіків, які проживають на цій території та перебувають на обліку і по кожному чоловіку територіальний центр комплектації та соціальної підтримки має розуміти — чи можна його призвати, чи має він право на відстрочку. Повна інформація дозволяє планувати призов на належному рівні», — розповідає юристка.

Навіть якщо особа має інвалідність та не може служити в ЗСУ, щодо неї все одно треба уточнити дані та належним чином оформити інформацію про підстави для відстрочки та стан здоров’я.

«У випадку ситуації на відео незрячий має з’явитися в ТЦК та подати документи про інвалідність. Чоловіка, який має будь-яку інвалідність, не можуть призивати без його бажання», — говорить Дар’я Тарасенко.

Якщо ж чоловік не має інвалідності, ТЦК має направити його на огляд військово-лікарської комісії, яка обстежить його стан здоров’я. Оскільки у даному випадку людина повністю незряча, комісія зробить висновок, що вона непридатна до військової служби і чоловіка треба виключити з обліку. Крім того, у військовий квиток буде зроблено запис про те, що людина не придатна.

Юристка підкреслила, що критерії для інвалідності та непридатності різні. Тому навіть у разі, якщо чоловіка з інвалідністю визнають обмежено придатним, призваним він бути не може, адже має право на відстрочку.

Нагадаємо, у ЗСУ пояснили, хто і де може вручати повістки в Україні.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел


0
0