Чи можуть направляти на ВЛК осіб, які мають відстрочку та людей з інвалідністю — відповідь юриста

Українцям розповіли, яку інформацію можуть уточнювати військкомати у людей, які не підлягають призову

В Україні продовжили військовий стан, а разом з ним — мобілізацію. Тож у військовозобов'язаних досі виникає багато питань з приводу призову. Одне з них — чи можуть військкомати направляти на лікарський огляд людей, які мають підстави для відстрочки від служби та осіб, у яких є інвалідність.

Адвокатка Дар’я Тарасенко на своїй сторінці у Facebook розповіла, що навіть особи, в яких є відстрочка, мають проходити лікарську комісію, якщо їх на неї направить територіальний центр комплектації та соціальної допомоги.

Це пояснюється тим, що в більшості випадків обставини для відстрочки є тимчасовими, і військкомат повинен мати всю інформацію про людину, яка може бути мобілізована в майбутньому.

«Наприклад, право на відстрочку надається чоловіку, у якого дружина має інвалідність. Проте, навіть якщо інвалідність у дружини пожиттєва, ця обставина може бути тимчасовою. Адже подружжя може розлучитися і тоді у чоловіка не стане підстави для відстрочки, — розповідає Дар’я Тарасенко. — Крім того, по кожному військовозобов'язаному у ТЦК має бути актуальна інформація, щоб його в будь-який момент можна було мобілізувати».

Саме тому чоловік може бути направлений на військово-лікарську комісію і не має права від неї відмовитися.

Що стосується людей, які мають відстрочку через власну інвалідність, направлення на проходження комісії їм також може видаватися. Проте, призвати таку людину без її бажання не може ніхто.

«Чоловік на рівні з іншими може проходити ВЛК, якщо ТЦК направляє його туди. Адже за законом він може бути призваним, якщо має таке бажання. І саме тому щодо нього має бути актуальна інформація», — розповідає юристка.

На комісії людину з інвалідністю навіть можуть визнати обмежено придатною, адже критерії для визнання придатності і встановлення інвалідності різні.

«Це абсолютно законна ситуація, якщо людина з інвалідністю визнається обмежено придатною. Але те, що особа з інвалідністю є обмежено придатною, не означає, що її мають мобілізувати. Її не можуть призвати без її бажання», — повідомляє адвокатка.

А у випадках, якщо чоловіка визнають не придатним, піти на службу він не зможе, навіть якщо сам хоче поповнити ряди Збройних сил.

Нагадаємо, у ЗСУ пояснили, хто і де може вручати повістки в Україні.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

0
0