Чи можуть мобілізувати людину після звільнення з військової служби — відповідь юриста

Українцям нагадали деякі правила військового обліку та мобілізації під час воєнного стану

Під час війни в Україні є перелік обставин, за яких військовослужбовця мають звільнити зі служби. До них входять стан здоров’я, досягнення граничного віку, сімейні причини.

Проте, у багатьох людей виникає питання — чи можуть після звільнення військового мобілізувати знову? На нього відповіла адвокатка Дар’я Тарасенко.

Під час війни — інші норми

Юристка зазначила, що в Законі України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, в статті, де мова йде про відстрочку від призову, вказано, що протягом шести місяців після звільнення військовослужбовці не можуть бути призвані на службу.

Проте, ця норма стосується часткової мобілізації, а оскільки зараз в Україні оголошена загальна, вона не може бути застосована.

«Чоловік, який звільняється з військової служби, знову стає військовозобов'язаним», — наголошує Дар’я Тарасенко.

Чи є винятки

Виключень тільки два. Перший випадок— коли чоловік звільняється за станом здоров’я та має висновок ВЛК про непридатність. В такому випадку він виключається з військового обліку як особа, непридатна до військової служби.

Другий випадок — якщо чоловік звільняється з військової служби після досягнення граничного віку перебування на службі. Відповідно, він перестає бути військовозобов'язаним.

«Якщо ж чоловік звільняється зі служби за сімейними обставинами, він все
одно є військовозобов'язаним і має після звільнення стати на облік. І
знову до нього з’являються такі ж вимоги, як і до інших
військовозобов'язаних», — розповідає юристка.

Які правила для сімейних обставин

Також експертка детальніше розповіла про звільнення за сімейними обставинами і наголосила, що підстави для звільнення і підстави для відстрочки від призову дуже схожі і в більшості випадків є тотожними. Наприклад, наявність у одного з батьків інвалідності 1 чи 2 групи є і підставою для відстрочки від призову і підставою для звільнення. Тож, якщо чоловік звільнився з військової служби на цій підставі, він має право на відстрочку і при постановці на облік повинен повідомити про це свій військкомат. Доки залишається така обставина, він не буде підлягати призову.

«Але, якщо, наприклад, чоловік звільнився зі служби на підставі такої сімейної обставини, як потреба у постійному догляді за матір'ю, то підстава для відстрочки звучить інакше — „здійснення постійного догляду за хворою матір'ю“, і відповідно, щоб підтвердити цю підставу, недостатньо надати документи, що вона потребує постійного стороннього догляду. Також треба надати документи про те, що саме цей військовослужбовець здійснює такий догляд за своєю матір'ю», — розповідає Дар’я Тарасенко.

Тому можлива ситуація, коли військовий звільнився зі служби у зв’язку з потребою в постійному догляді за матір'ю, але так і не став його здійснювати. Тоді він може бути знову призваний на військову службу.

Нагадаємо, у ЗСУ пояснили, хто і де може вручати повістки в Україні.

Ще більше новин та найактуальніша інформація про Донецьку та Луганську області в нашому телеграм-каналі Донбас24

ФОТО: з відкритих джерел

0
0